Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Герджиков потвърди, че е водил предварителни разговори за служебен премиер

Професор Огнян Герджиков потвърди пред БНТ, че с него са водени предварителни разговори за служебен министър-председател. Той обаче, не е дал конкретен отговор дали би застанал начело на служебен кабинет.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 09.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

На въпрос, че се спряга името на проф. Герджиков за бъдещ служебен премиер, той беше категоричен, че е изключително рано да се говори каквото и да било. По думите му, това е прерогатив на президента Радев, той е този, който назначава служебния кабинет и обсъжда евентуалните фигури кой да влезе в този кабинет, кой да го оглави, кои да са министрите. Така, че единствено той може да каже кое как ще изглежда.

"С мен имаше един общ предварителен разговор, някаква идея, на която аз не съм не съм казал нито да, нито не. Дали ще се стигне до мен е въпрос абсолютно неясен, може би в един бъдещ момент ще стане ясно", уточни Герджиков.

Според Герджиков, въпросът дали президентът Плевнелиев е нарушил Конституцията като не състави служебен кабинет и предостави тази възможност на приемника си - ген. Радев, е деликатен. Той отбеляза, че в Конституцията не е посочен срок за съставянето на такова правителство, което се тълкува различно в частното и публичното право, и именно това е причината за противопоставянето на специалистите дали държавният глава е нарушил основният закон.

"Аз също съм склонен да смятам, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията", подчерта проф. Герджиков и допълни, че "правото никога не сработва напълно - животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко, получават се луфтове и тогава се пораждат и споровете между юристите". От държавническа гледна точка няма съмнение, че президентът постъпи целесъобразно, защото щеше да бъде много странно да имаме служебно правителство за 3 седмици. Това щеше да е планетарен прецедент, каза още юристът.

Проф. Огнян Герджиков: Обстановката е сложна. Някои смятат, че служебен кабинет има задача да подготви изборите. Това е само една от задачите. Един служебен кабинет има същите правомощия както редовния кабинет. Само, че е ограничен времево. Но има много важни задачи. Трябва да се форсира подготовката за нашето председателство на ЕС. Друг сериозен проблем пред служебния кабинет е назначаването на еврокомисар, тъй като в момента сме единствената страна, която няма, защото Кристалина Георгиева напусна поста. Не знам дали сегашният кабинет в оставка ще направи този ход. Така, че тежки задачи стоят пред служебния кабинет.

Политическа криза няма. Нормални процеси са правителствата да подават оставка. Има си процедура за това, разписана в Конституцията и в законите на страната, и тук няма никаква драма. Драма ще има, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и да трябва да се завърти рулетката и влезем в спиралата от избори към избори, уточни още проф. Герджиков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как спешните екипи се справят в минусовите температури?
Как спешните екипи се справят в минусовите температури?
Десетки жертви на студовете в Европа
Десетки жертви на студовете в Европа