Очаква се покачване на температурите в края на седмицата

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". В студиото на "Денят започва", той обясни, че причината за това е продължителността на студа.

от БНТ
08:11, 09.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Георги Рачев: "Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса. В София имаме повече от 60 часа, в които температурата не се качвала над -10 градуса. Това за нашия климат не е често срещано явление. Това може да се усети веднъж на 30 години, а с този вятър усещането на студ просто е феноменално."

Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи.

Георги Рачев: "При 20 см. сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятъра сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски."

Не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда.

В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

Георги Рачев: "До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен."


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Перник топлоподаването вече е възстановено
В Перник топлоподаването вече е възстановено
Лиляна Павлова: Най-критична остава обстановката в областите Шумен и Силистра
Лиляна Павлова: Най-критична остава обстановката в областите Шумен и Силистра