НОВИНИ

Обстановката в Североизточна България постепенно се нормализира

Река Дунав при Русе замръзва. И макар, че там не вали, силният вятър образува навявания, които правят пътищата трудно проходими. Обстановката в Североизточна България постепенно се нормализира. Тежкотоварната техника работи денонощно.

bnt avatar logo
от Пл. Тонева, М. Малева
07:18, 09.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В късния следобед вчера частично бе възстановено електрозахранването в с . Хотанца, където проблемът с тока продължи две денонощия. Предстои да бъде пуснато и водоподаването. Това съобщи координаторът на Щаба за действие при тежки зимни условия на Община Русе и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Тапа от чакащи автомобили се образува снощи около 17:30 часа на пътя Русе – село Николово. Причината – аварирал тир, който малко по-късно бе изтеглен от пътното платно с помощта на снегопочистваща техника.

Почти всички пътища от републиканската пътна мрежа в региона са отворени, препоръчително е моторните превозни средства да се движат с вериги. От Агенция „Пътна инфраструктура“ уточниха, че е възстановено движението на автомобили до 3.5 тона по пътя за Силистра. Там на помощ на аварийните екипи са изпратени военни машини, за да бъде възстановено по-бързо електрозахранването в региона.

Повече от 20 села в силистренска област са без ток. Най-тежко е положението в община Главиница, в която половината от селата са без електричество, а на повечето места няма и вода. Постепенно се разчистват отсечки водещи до Силистра или до общинските центрове. Тъй като на жп релсите има преспи, влакът от Силистра за София е отменен за неопределен период от време.

Появи се и първият ледоход. Той се е образувал край Силистра, в района на Русе ледовете достигат 40%. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция при Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав в Русе. Има вероятност това да затрудни корабоплаването, но засега няма опасност то да бъде спряно в българския участък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се живее в сибирски студ в Кюстендил?​
Как се живее в сибирски студ в Кюстендил?​
​Частните ветеринарни лекари готвят масови протести
​Частните ветеринарни лекари готвят масови протести