НОВИНИ

​Частните ветеринарни лекари готвят масови протести

Частните ветеринарни лекари се готвят за масови протести в края на януари заради отказа на държавата да им изплати дължимите средства за извършените дейности по контрол и ликвидиране на заразните болести по животните. Това обяви д-р Стойчо Колев, председател на браншовата организация в Разградска област. Държавен фонд „Земеделие" и Разплащателната агенция дължат на частните ветеринари от цялата страна 15 млн. лв.

bnt avatar logo
от Любомир Петков
07:07, 09.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Ветеринарните лекари са получили обещание, че от тези 15 милиона, ще им бъдат платени само 5.

д-р Стойчо Колев: „Нашето заплащане е обвързано с нотификация от Европа, от която са отделени пари за нашия труд и тия пари са целево насочени, сумата, която трябва да получим за годината, това са 15 милиона за извършена дейност през целия този период“.

Според медиците, голяма част от тези средства са отклонени неправомерно, основно за заплащане дейността на частните лаборатории.

д-р Стойчо Колев: „Другите парите са отишли за хуманно отношение към птиците, бяха дадени и то не малка сума, 4 милиона. За лабораториите мисля, че около 7 милиона, смятайте, от тези 15 милиона, какво остана за нас. Значи към птиците може да има хуманно отношение, а към ветеринарните лекари никакво“.

Д-р Колев припомни, че през изминалата година ветеринарите бяха вдигнати на крак, за да бъдат пресечени няколко опасни епидемии по добитъка.

д-р Стойчо Колев: „От наша страна всичко бе извършено в срок и навреме, като през цялото това време ни бе обещавано, че нашият труд ще бъде заплатен, че няма да имаме никакви проблеми, защото вече знаете, че години наред все с обещания живеем и все се случва едно и също, че пак сме излъганата страна“.

Все още няма определени дати за протестите, не е конкретизирана и формата им, от съсловието обаче са категорични, че ще се борят докрай за заработеното с честен труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Североизточна България постепенно се нормализира
Обстановката в Североизточна България постепенно се нормализира
Споделяне на съпруги в Индия
Споделяне на съпруги в Индия