След протеста на БАН: Управляващите призоваха учените да заслужат заплатите си

Учените от Българската академия на науките (БАН) трябва да се борят за възнагражденията си вместо да очакват повече сигурни пари от държавния бюджет. С този призив председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова отговори на протестиращите служители на академията, които тази сутрин за пореден път се оплакаха от осигуряване на недостатъчно пари за наука.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:50, 30.11.2017
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Менда Стоянова призна, че ръстът от почти пет милиона лева в базовата субсидия на БАН за 2018 година, е малък. Тя обаче насочи вниманието към допълнителните възможности за финансиране на отделни проекти след кандидатстване.

Черни знамена и недоволни учени - реакцията на БАН, след като тази нощ управляващите приеха бюджета на Министерството на образованието. Той отрежда на академията базова субсидия от малко над 83 милиона лева. Според учените обаче сумата не е достатъчна. Те искат поне 15 милиона повече.

Проф. Никола Малиновски - председател на финансово-икономическата комисия на Общо събрание на БАН: "Нашето увеличение е наполовина на увеличението на минималната работна заплата. Средна брутна заплата в академията е 755 лева. С тия шест процента можем да увеличим с 45 лева на месец средната заплата на служителите в академията. Ако това не е ликвидационна политика, аз не знам какво е."
Проф. Пепка Бояджиева - зам. председател на Общо събрание на БАН: "Тези негативни тенденции в развитието на българската наука, ако те не спрат, те ще имат наистина много лоши последици за развитието на страната като цяло."

От ГЕРБ заявиха, че това са възможностите на бюджета.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС: "За първи път през 2018 година от държавния бюджет на Република България са предвидени 65 милиона за проекти, научни проекти, [за] които учените от БАН, заедно с учените от висшите учебни заведения ще кандидатстват. Това не са малко пари.
Може би това не се харесва на учените от БАН - че трябва да се борят за възнагражденията си. Те искат сигурни заплати през бюджета, без да се търсят резултати от тяхната дейност."
Мина Христова - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, БАН: "Аз като докторант самата мога да свидетелствам за това колко непосилна задача за всеки от нас е да извърши изследванията и то на добро ниво. На добро ниво спрямо световната, дори спрямо българската сцена, за да можем да се справим всъщност и да натрупаме някакви знания. Имаме нужда от финанси, това е истината."
Ивайло Марков - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, БАН: "Предстои семейство да гледам, така че със заплата от 509 лева. След Нова година всъщност ще ми бъде повишена заплатата - с един лев."

БАН ще продължи протеста. Как точно - ще стане ясно след заседание на Общото събрание на академията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова схема за измами в Благоевградска област
Нова схема за измами в Благоевградска област
Разследват смъртта на Слободан Праляк
Разследват смъртта на Слободан Праляк