Производители на череши в Кюстендилска област се притесняват от измръзване на реколта тази година. Очакваните ниските температури през следващите дни принуждават много от земеделците да предприемат спешни мерки, за да спасят продукцията си. През миналата пролет около 80% от реколтата беше унищожена заради студеното време, което доведе до по-лошо качество на черешите. В района на Кюстендил се отглеждат около 18 000 декара черешови масиви.
От Института по земеделие в Кюстендил казаха, че още през зимните месеци част от черешовите масиви, които са най-близо до река Струма са били измръзнали. Заради очакваните минусови температури в следващите дни има опасност и за останалите насаждения. Затова от Аграрния институт съветват стопаните да започнат оросяване на овошките и да ги напръскат със специални препарати.
Проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Институт земеделие – Кюстендил
„Които имат възможност да поливат насажденията, нека да полеят сутринта при падане на температурата около 0 градуса и да започнат да борба. Ако паднат температурите под -3, е възможно да опазим насаждението.„
За да се предпази дървото е важно да се повиши температурата около него, обясниха от института по земеделие.
Проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Институт земеделие – Кюстендил
„Обикновено нашите изследвания показват, че може да се повдигне с 0,5 до 0,8 което е достатъчно в някои случаи и някои котловини и долини да се запази реколтата.”
Кирил Димитров отглежда около 100 декара череши в местността Черна нива. Казва, че от снощи е направил импровизирани клади и е започнал да пали огън около черешовите насаждения.
Кирил Димитров
„Фактически трябва да се задими, над градината, да се задържи пушекът и по този начин да спре изпарението на топлия въздух и на негово място нали идва студеният и от това идва замръзването.”
Ако успеят да спасят плодовете от измръзване тази година стопаните очакват по- добра реколта. От Института по земеделие в Кюстендил казаха, че дори разработват нов сорт череши, който да бъде, както устойчив на ниски температури, така и с добри вкусови качества.