НОВИНИ

Производители на грозде в Пловдивско искат по-висока цена на продукцията

Дъждовното лято съсипа реколтата от грозде в Пазарджишко и на места в Пловдивско. В Брестовица - селото, което се слави като българската столица на виното, лозовите масиви са по-малко засегнати.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:00, 14.08.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Заради интензивните дъждове през пролетта и лятото, по лозовите масиви в Брестовица са се развили редица гъбни болести. Това принудило стопаните да пръскат насажденията повече от обичайното. Антон Шопов, който отглежда над 70 декара десертно грозде, разказва, че до момента го е обработил поне 12 пъти.

Асен Шопов - производител на грозде: Средствата, които вложихме като разходи за препарати, нафти. Като цяло разходите са може би двойно за друга година и това ще отрази върху себестойността на продукцията, която ние ще реализираме. Поне така се надяваме ние - тази година цената да бъде малко по-висока от друга година.

По-голямата част от продукцията стопаните от Брестовица реализират на румънския пазар. Очакват тази година изкупната цена за килограм да се повиши с поне 20 стотинки за десертното и виненото грозде. Добивите ще бъдат като миналогодишните.

Асен Шопов - производител на грозде: Ако есента бъде по-благосклонна, има повече слънчеви дни предполагам, че гроздето няма да се отличава като качество от друга година.

В сектора изпитват все по-голяма нужда от работна ръка. И тази година трудно се намират хора за гроздобера. А в Брестовица масовата кампания ще започне в началото на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад на ООН: ​Ислямска държава има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак
Доклад на ООН: ​"Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак
Правят втори оглед на разлива на мазут от потъналия кораб край Созопол
Правят втори оглед на разлива на мазут от потъналия кораб край Созопол