НОВИНИ

Прокуратурата е установила незаконно разходване на 51 млн. лева за АМ "Марица"

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ "Марица" прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година. На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство, обясни в "Денят започва" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 26.04.2017
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Разследва се безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1.

След проведеното 5-месечно разследване прокуратурата достига до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева абсолютно в нарушение на закона.

Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово.

Магистралата е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от спечелилата обществената поръчка италианска компания, но това не се е случило в рамките на срока. Самият изпълнител е посочил, че е налице т. нар. форсмажорно обстоятелство.

Посочено е било пред Агенция "Пътна инфраструктура", че тъй като е била доста влажна есента и зимата на 2011-2012 година е налице преовлажняване на почвата.

Вместо да възложи стабилизиране на почвата на същия изпълнител, Агенция "Пътна инфраструктура" сключва договор на стойност 51 млн. лева за стабилизиране на почвата с едно търговско дружество.

Представителите на търговското дружество "Пътища Пловдив" АД са заявили на тогавашния шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, че тази услуга ще струва 50 млн. лева.

На служителите в АПИ е възложено да изготвят пълна документация за провеждане на процедура с тази прогнозна стойност. Фирмата, която печели обществената поръчка е именно "Пътища Пловдив" АД.

Според разследването на прокуратурата в рамките на 2 месеца са извършени някакви дейности по стабилизиране на почвата. Това не е изграждане на съоръжението на самия път, това е една допълнителна подготвителна дейност.

Два месеца са извършвани тези дейности и са платени точно 51 млн. лева.

Цялата поръчка е проведена, без да е изготвена количествено-стойностна сметка.

Прокуратурата е установила още, че изпълнителят - италианската компания - не е извършила каквито и да е действия. Чрез ангажиране на работна ръка и чрез прехвърляне на вземания реално действията са извършени от "Пътища Пловдив" АД и от "Агромах".

Имало е дружество, което контролира изпълнението на дейностите и от страна на АПИ, и от страна на "Пътища Пловдив" АД. Това дава основание на прокуратурата да смята, че става въпрос за умишлени действия от страна на длъжностни лица на АПИ.

Договорът с "Пътища Пловдив" АД е сключен на 30 юни 2015 година и на 31 август 2015 година е изплатена последната сума - общо 51 млн. лева.

Малко преди стартирането на разследването длъжностното лице, отговорно за нередностите, е подало оставка. Става въпрос за бившия председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Прокуратурата разполага с доказателства, че той е провел срещата с представители на "Пътища Пловдив" АД, те са посочили колко ще струва услугата и той просто е възложил на служителите си да изготвят документацията така, че да бъде спечелена именно от тази фирма без наличето на количествено-стойностна сметка.

;

Прокуратурата влезе и в Комисията за енергийно и водно регулиране, защото не е осъществила контрол относно изпълнението на бизнес-плановете на енергийните дружества. Освен това разследването е за:

Безконтролното повишаването цените на газа. Поискано е отмяна на решението за 30% увеличение. Разследваме поставянето на опасност България да бъде осъдена и да заплати повече от 250 млн. санкции по заведено дело за злоупотреба с господстващо положение.

Според събраните досега доказателства завишението на цената на газа е повече от 25 %, но това ще се потвърди категорично след приключване на експертизата. Ще се установява и конкретната роля на длъжностните лица, които са длъжни да преценят има ли основание за корекция. Тепърва разследването ще установява на какво се дължи бездействието на длъжностните лица от КЕВР.

БНТ: Има ли натиск от бизнес среди към комисари в КЕВР?

Румяна Арнаудова: Категорично можем да твърдим, че има такива данни.

Относно обвързаността на разследванията и избухналия скандал заради срещата на главен прокурор със Сашо Дончев и Георги Гергов Румяна Арнаудова коментира, че няма как да бъде търсена връзка, но със сигурност шефа на Овергаз е знаел за разследването, тъй като от Дончев са изисквани документи по него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашингтон е обезпокоен след турските въздушни удари в Сирия и Ирак
Вашингтон е "обезпокоен" след турските въздушни удари в Сирия и Ирак
31 години от аварията в Чернобил
31 години от аварията в "Чернобил"