НОВИНИ

Прокуратурата: Осъдени, психично болни и наркозависими притежават законни оръжия

Осъдени, психично болни и наркозависими притежават законни оръжия, съобщи Върховната административна прокуратура, като се позова на резултатите от проверка, разпоредена на МВР. Ники Минков разказва какви са причините за критиките към МВР и защо както става ясно контролът е неефективен.

Николай Минков
от Николай Минков
18:55, 20.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Оказва се, че у нас над 210 000 имат право да носят оръжие, като от тях МВР е проверило малко над 100 000. И въпреки непълната проверка все пак са отнети 112 разрешителни. От прокуратурата обвиниха МВР, че много лесно издава разрешителни и че е занижила контрола на притежалите на оръжия.

Ася Петрова - заместник на главния поркурор във ВАП: По отношение на едно лице с цел самоохрана са издадени разрешения за повече от 10 огнестрелни оръжия, сред които картечници и картечни пистолети, отново повтарям - с цел самоохрана.
Румяна Арнаудова - говорител на главния поркурор: Психично болни лица, с установени заболявания, продължават да притежават законно оръжие. Истината е, че докато са извършвали прокурорите в цялата страна тези проверки, тези нарушения почти са установени случайно и то, защото поркурорите са били на място, заедно с контролните органи.

Оказва се, че дори и лица, срещу които се води досъбедно производство и дори с влязла в сила присъда се разхождат с оръжие. Причината е, че МВР не може да отнеме разрешителното на лице в доседъбно производство, ако то се намира в друг град, различен от адресната му регистрация. В полицията нямат и информацията за осъдените лица, поради което не може да отнеме и техните разрешителни.

Ася Петрова - заместник на главния поркурор във ВАП: Нямаме механизъм, по който едно РПУ да уведоми друго или поне ако има такъв механизъм, той не работи. Ако имаше изграден регистър, считам, че нямаше никаква пречка този регистър да има връзка с регистъра на Бюро "Съдимост" или с нашия регистър.

От поркуратурата посочиха, че МВР са обещали оръжейният регистър да стартира през 2018-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 1 октомври въвеждат пръстови идентификатори за всички болници
До 1 октомври въвеждат пръстови идентификатори за всички болници
Валентин Порязов: Няма никакви притеснения за нашето членство в евросъюза и НАТО
Валентин Порязов: Няма никакви притеснения за нашето членство в евросъюза и НАТО