НОВИНИ

Прокуратурата разследва бившия ректор на МУ София акад. Ваньо Митев

Хонорари за над 60 000 лева за бившия ректор на Медицинския университет от началото на тази година, закупен автомобил за близо 180 000, спечелване на обществени поръчки и договори с едно и също юридическо лице, заплащане на чуждестранни студенти за реклама на университета - това са само част от констатaциите в Одитния доклад на Министерството на образованието, чиито окончателен вариант беше представен днес на Софийската градска прокуратура. Разследването на прокуратурата срещу бившия ректор академик Ваньо Митев е в своята активна фаза, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинение ще бъде повдигнато при събиране на достатъчно доказателства. За "По света и у нас" академик Митев заяви, че не вижда кой знае какви нарушения, констатирани в одита.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:49, 28.09.2016
Чете се за: 01:22 мин.
Още

В рамките на разследването ще се проверяват сключени договори за хонорари с вече бившия ректор на медицинския университет, с дъщеря му, съпругата му, дори със сестра му.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: През 2016 г. докато все още е бил ректор, г-н Митев е получил от Медицинския университет въз основа на граждански договор сумата от 63 500 лева.
Акад. Ваньо Митев - бивш ректор на МУ София: Аз не се сещам за такъв хонорар от 63 000 лева. Това е сигурно във връзка с различни проекти и те като се комулират може и да станат и толкова. Но всеки един хонорар той е обоснован защо е. Имайте предвид, че аз ръководя изключително много проекти. Всичките тези неща са отчетени в данъчните декларации. Тука няма нищо скрито-покрито.

Огромни суми са изплатени чрез граждански договори и на посредници да рекламират Медицинския университет в чужбина.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Говоря за повече от един милион е сумата, която е изплатена само на посредници. Само за 2016 г. на фирмите и на студентите, които са рекламирали дейността 610 487 лева.
Акад. Ваньо Митев - бивш ректор на МУ София: Сключване на договори с частни лица за доставка на студенти. Зад тях се крият 12 милиона приходи, защото той като се запише плаща 8 000. От тези 8000 ние плащаме 800 на този, който го е доставил. Това е еднократно, за първата година. Като се запише един студент, се печели 48 000 евро.

И при обществените поръчки са открити нередности.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Участие на едно и също юридическо лице в различни форми на практика при спечелването на всички поръчки за двугодишен период за строителство.
Акад. Ваньо Митев - бивш ректор на МУ София: Тези, които са спечелени аз не виждам някакви проблеми да е имало. Нито е имало проблеми с КЗК, нито с ВАС. Просто процедура - явява се, печели най-добрият.

Според доклада разпределението на възнаграждението изглежда така: професор на 8-часов работен ден получава 1827 лева, докато негов колега с натоварване на половината - 4-часов работен ден получава само с два лева по-малко. Бившият ректор обясни, че става въпрос за хора, които съвместяват няколко длъжности.

А бившият ректор д-р Ваньо Митев доста е попътувал в командировки в чужбина и то все по екзотични дестинации. Одитът обаче показва - няма доклади за извършената от ректора работа по време на тези командировки. Той твърди, че е привличал чуждестранни студенти.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балканска култура и скара на “Благоевград мези”
Балканска култура и скара на “Благоевград мези”
Шофьорът от Ямбол, помел майка с две деца, остава на свобода под гаранция
Шофьорът от Ямбол, помел майка с две деца, остава на свобода под гаранция