НОВИНИ

Прокуратурата разследва Гуайдо за незаконна сделка

Генералната прокуратура на Венецуела започна разследване срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който незаконно се обяви за президент заради опит да продаде региона Есексибо.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:45, 06.09.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
прокуратурата разследва гуайдо незаконна сделка

"Трябва да ви информирам за откриването на наказателно разследване, започнато срещу Ванеса Нюман, Мануел Авенданьо и Хуан Гуайдо. Те участват в незаконни преговори зад гърба на страната, които имат за цел да оттеглят историческите претенции на Венецуела върху територията на Есексибо в замяна на политическа подкрепа от Обединеното кралство ", това заяви главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб в Туитър.

Става дума за дългогодишните териториални претенции на Каракас по отношение на района Есексибо с площ от около 160 хиляди квадратни километра в басейна на същата река, която заема значителна част от Гвиана. Конфликтът за територията ескалира след смяната на президента в Гвиана - новият държавен глава продължи да се сближава със САЩ. Дейвид Грейнджър пусна Exxon Mobil в страната, след което ръководителят на Венецуела го обвини в съучастие в действия срещу страната му.

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес заяви в четвъртък, че престъпна организация, ръководена от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, се е опитала да прехвърли региона Есексибо на транснационални компании като Exxon Mobil.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, разговаряйки с хората на Венецуела, показа видео, с Ванеса Нюман, която е „посланик“ на Гуайдо във Великобритания и според Родригес работи за Пентагона, и Мануел Авенданьо, асистент на Гуайдо. От аудиозаписа към видеото става ясно, че те обсъждат прехвърлянето на спорната територия на Гвияна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истанбулски опозиционен лидер влиза в затвора за близо 10 години
Истанбулски опозиционен лидер влиза в затвора за близо 10 години
Румен Радев: Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността и апатията
Румен Радев: Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността и апатията