НОВИНИ

Промениха критериите за първи клас

Промени в приема на първокласници за следващата учебна година. Най-голямо предимство за записване в първи клас ще имат деца, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в района на училището, непроменян над 3 години преди подаване на заявлението. Промяната в наредбата на просветното министерство се наложи, след като Административният съд отмени редица от критериите за прием в първи клас, определени от Столичната община за тази учебна година.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:33, 31.07.2017
Чете се за: 01:49 мин.
Още

Първокласниците ще са разделени в четири групи. В първата са тези, чиито родители са с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян в последните над 3 години. Във втората са децата, чиито родители са с адрес в района повече от година, но той е променян в последните 1 до 3 години. В третата група са деца, чиито родители са с адрес в района, но той е бил променян през последната година. И в четвъртата група са деца, чиито родители са с адрес извън района на училището.

Първо ще се приемат децата от първата група. Когато децата са повече от местата ще сработват и допълнителни критерии - дете с трайни увреждания над 50%, дете с починали родители, братя и сестри в училището, деца, завършили подготвителна група в училището, други критерии на общината, които не са дискриминационни.След като Административния съд атакува предишните критерии, министерството се принуди да свърже новите с уседналостта.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Знаете, тази година че имаше доста неприятни примери споменати, искаме по някакъв начин да въведем един ред, който да се спазва от всички.

В столичното 51-во училище тази година имаше доста проблеми със записването на първокласници. Заради набързо променени адресни регистрации на някои от родителите, деца, които живеят близо до училището останаха без място. Затова тук харесват новите критерии.

Асен Александров - директор на 51-во СУ: Според нас, е по-добре и това, което виждам в тази наредба е част от нашите предложения, считаме, че основният принцип трябва да бъде по местоживеене.

Според Асен Александров, сега общината трябва направи картите по райони на демографски принцип, за да не се окаже, че има големи райони, но в тях няма деца. Година след приемането на новия закон, министерството променя още няколко важни наредби.

Оттам предложиха учебната година да се удължи с една седмица и така че се оказа, че гимназистите ще учат и в началото на юли.Част от доводите са- по-дълго ще се задържат учениците в училище и ще се съкратят разходите за отопление през зимата. И още.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Много от учителите, от колегите имат желание да имат повече време за работа, за усвояване на материала, така че да не бъде пресирано в месец май, т.е. това ни гарантира едно по-добро дозиране на материала в учебните часове, едно по-добро разпределение.

С тези промени не е съгласен бившият министър на образованието Сергей Игнатов. По негово време имаше идея училището да започва от 1, а не от 15 септември.

проф. Сергей Игнатов - бивш министър на образованието и науката: Всъщност лятото е кратко и половината вали дъжд и гърми, хубаво е да има и слънчеви дни за децата. Има семейства с невисоки доходи, на които единствената възможност за почивка е края на юни или септември, когато са по-ниски цените.

Асен Александров пък предлага друго - промяната да влезе само за децата от първи до седми клас, а за гимназията да се отложи, защото много от учениците започват да работят.

Асен Александров - директор на 51-во СУ: Учениците от гимназиален курс са тези, които движат туризма по Черноморието, а и не само по Черноморието.

В момента промени се правят и в Наредбата за документите в училище като целта е да се ограничи бюрокрацията и в Наредбата за оценяването, където в малките класове ще се уеднакви качественото оценяване със символи. Всички промени могат да се обсъждат до 28 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токов удар е причината за инцидента с асансьора на метростанция Младост 1
Токов удар е причината за инцидента с асансьора на метростанция "Младост 1"
Изписаха колегата ни Иво Никодимов от ВМА
Изписаха колегата ни Иво Никодимов от ВМА