НОВИНИ

Тероризмът търси нови начини за финансиране

Атентатите стават все по-евтини, на организаторите се плаща и с виртуална валута. Новите условия изискват и ново ниво на сътрудничество между страните членки на Евросъюза. Магистрати, МВР, депутати и председателят на Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент обсъдиха проблема в София.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:39, 22.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Последните проучвания показват, че терористичните групи търсят нови начини за финансиране. Набират средства чрез социални медии или пък например продажба на археологически артефакти. Понякога финансирането минава през казина и онлайн платформи, които работят с виртуална валута. На този фон подготовката на атентат струва все по-малко.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Така например от мащабни атаки, чиято подготовка струва 400-500 хиляди евро като тези от 11 септември, в момента повечето атаки са под 20 000 евро.
;

От Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент финализират доклад, който ще препоръча законодателни промени, които да пресекат новите форми на финансиране.

Натали Гризбег, председател на Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент: Нужни са повече действия за преследването и спирането на теча на средствата, които създават смърт. Борбата срещу финансирането е в сърцевината на дейността ни.
;

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което отговаря на съвременните стандарти. Нужно е обаче ново ниво на международно сътрудничество между службите. Включително блокиране на финансови активи.

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред: Когато говорим за законодателство свързано с предотвратяването и опитите за финансиране на тероризъм в българския парламент говорим на един език.

Според Цветан Цветанов националните парламенти трябва да приемат законодателство, което да дава възможност за по-добра координация между институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската позиция за срещата за мигрантите скара депутатите
Българската позиция за срещата за мигрантите скара депутатите
Швейцария обърна Сърбия след почивката
Швейцария обърна Сърбия след почивката