НОВИНИ

Проследете посещението на папа Франциск в ефира на БНТ

Три канала на обществената телевизия ще предават събитията от програмата на папа Франциск в България. папа Франциск и онлайн на

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 30.04.2019
Чете се за: 02:25 мин.
У нас

Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май в рамките на апостолическото пътуване, което включва освен нашата страна и съседна Северна Македония. Официалната покана към Светия отец бе отправена от премиера Бойко Борисов при посещението му във Ватикана на 25 май миналата година, само седмица след приключилата в София среща на лидерите на ЕС за Западните Балкани.

Визитата на папа Франциск в България и Северна Македония поставя темите за мира, добросъседството и благоденствието в специфичния междурелигиозен контекст на Балканите. Самото посещение преминава под мотото “Pacem in Terris” („Мир на земята“) и припомня енцикликата напапа Йоан XXΙΙΙ, наричан „българският папа“, който в качеството си на папски легат е живял 10 години в България. От 1925 до 1944 година службата на Монсиньор Ронкали преди да бъде избран за папа, преминава през Гърция, Турция и България и се смята, че тези земи са го вдъхновили за енцикликата си „Pacem in Тerris“.

БНТ ще проследи всички знакови моменти от посещението на епископа на Рим в преки предавания и репортажи.

Специалното коментарно студио започва на 5 май (неделя) от 9:00 часа и ще се излъчва по БНТ1 и БНТ4. Водещи са Добрина Чешмеджиева и Георги Любенов. Продуцент на извънредната програма е Теодора Каролеева.

Папа Франциск ще пристигне в София в 10:00 часа на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. В програмата на посещението е включена и среща на българския премиер със Светия отец, а камерите на обществената телевизия ще предават всички подробности от първото посещение на папа Франциск у нас.

Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което гостът ще бъде приет от президента на България Румен Радев.

По-късно на пл. „Атанас Буров“ папа Франциск ще произнесе слово пред представители на дипломатическия корпус, институциите и граждани.

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата.

След кратка молитва пред престола на Св.Св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, от площада пред храма папата ще произнесе заедно с присъстващите молитвата „Царице Небесна“ (Regina coeli).

;

По-късно папа Франциск ще отслужи литургия, която ще бъде предавана пряко от площад „Александър І“ по БНТ1 и БНТ4. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица, а обществената телевизия ще излъчва светата литургия за цял свят.

От специалното студио на БНТ, което е с начален час 16:00, Горан Благоев ще коментира смисъла и символиката на ритуала, думите и посланията.

На 6 май папа Франциск на 6 май ще посети град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. От 10,00 часа БНТ2 ще излъчи в преки репортажи от църквата „Пресвето сърце Исусово“ светата литургия, която ще отслужи Светият отец. Около 200 деца ще получат от него първо причастие. По-късно е предвидена срещата с католическата общност, която ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“. БНТ1 ще излъчи акценти от церемонията.

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“. На живо от 17:15 часа БНТ1 и БНТ4 ще излъчат Месата за мир. Водещ на прякото предаване е Бойко Василев, продуцент – Катя Тодорова.

Папската визита в България се провежда и в силно променящ се междурелигиозен контекст, отбелязва в коментар по повод посещението Радио Ватикана. В началото на февруари, по време на посещението на Светия отец в ОАЕ бе подписана Съвместната декларация за братство. Документът е отправна точка за нов прочит на взаимоотношенията между различните религии. С нея се утвърждава призив за братство между хората и се осъжда всяка форма на насилие, особено по религиозни мотиви.

„Междурелигиозната среща в София е възможност за още една стъпка в посока на сплотяване на различните верски общности, които да насърчават истинското развитие и мира в региона“, се казва в публикацията на Радио Ватикана. Още една територия в която диалогът, разбирането, културата на толерантността, приемането на различията и съвместното съществуване на хората биха допринесли значително за намаляване на редица икономически, социални, политически и екологични проблеми.“

Папа Франциск ще отпътува от страната ни на 7 май.

БНТ е официалната телевизия, която ще излъчва посещението на папа Франциск и ще осигурява международен сигнал за телевизионните оператори от цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простихме се с актрисата Виолета Гиндева
Простихме се с актрисата Виолета Гиндева
Борисов разпореди МВР и прокуратурата да проверят къщите за гости в страната
Борисов разпореди МВР и прокуратурата да проверят къщите за гости в страната