НОВИНИ

Протест на Детския хор на БНР в защита на стария им диригент

Детският радиохор на БНР и родителите на децата протестираха пред сградата на обществената медия. Недоволните настояват пенсионираният диригент Венеция Караманова да остане още два сезона с хора, за да предаде опита си на своя наследник. В отговор от БНР заявиха, че Караманова е отказала да сключи нов договор.

Айше Сали
от Айше Сали
17:47, 20.08.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Изпълненията на детския радиохор звучаха все така красиво. Но този път сцена им беше тротоарът пред БНР. Близо 30 от 120-те хористи пяха в подкрепа на пенсионирания им диригент Венеция Караманова.

Весела Петрова, родител: Преходът, който се прави към новата диригентка, която е легитимно избрана, се прави посред лято, без комуникация.
Маестра Караманова не заслужава да си отиде от този хор по този груб начин, по който я изпрати БНР.

След изтичането на договора Венеция Караманова, която е пенсионер от 2011 г., получава ново предложение, но при различни условия. Мястото на почетен диригент, дирижирането на няколко концерта, сред които и този за 60-годишнината на хора, не отговарят на очакванията ѝ. В знак на протест част от децата няма да участват в подготвителния лагер преди началото на сезона.

Теодора Димитрова, настоящ диригент: Ако децата сега свикнат, че с натиск могат да упражняват някаква воля, как ще продължаваме по-нататък? Ако това се случи на турне?
Теодосий Спасов, директор на музикална къща БНР: Огорчен съм. Винаги съм бил искрен, винаги съм харесвал Венеция и съм я подкрепял във всяко едно нейно предложение и начинание.

Дали хористите и новият диригент на Детския радиохор ще успеят да се сработят за малкото време преди началото на творческия сезон? Това е най-важният въпрос, който остава след протеста. Днес Венеция Караманова не беше с децата пред сградата на БНР. Опитите ни да се свържем с нея се оказаха неуспешни.

Засега от БНР са категорични, че няма да отправят друго предложение към Венеция Караманова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща в МС заради казуса със застрахователното дружество „Олимпик“
Среща в МС заради казуса със застрахователното дружество „Олимпик“
Пореден инцидент обтегна отношенията между САЩ и Турция
Пореден инцидент обтегна отношенията между САЩ и Турция