НОВИНИ

Културни дейци на протест в защита на българската култура

Протест на културни дейци пред Министерския съвет и пред сградата на община Бургас. Основното искане е за опазване и развитие на културата. Организатори са Гражданската инициатива "Българска култура", която обединява творци от всички изкуства в страната. Ако исканията на протестиращите не се изпълнят- те са категорични- ще искат оставки.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:47, 18.04.2016
5679
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Протест, който не се обявява ,,против" , а ,,за"... ,,за" развитието на българската култура - с това настояване културните дейци се събраха пред Министерския съвет. Те настояха да се разработи и най-вече приложи Национална стратегия за културата. Очакват и закона за хазарта да се съгласува със закона за бюджета.

Таня Симеонова - председател на гражданската инициатива „Българска култура": 10 % от онлайн залаганията за 2015г. трябва да постъпват в Националния фонд култура. Това е алтернативен източник за българската култура. Второто нещо, което също е алтернативен източник е закона за мецанатството.
Христо Христов - диригент: Най-важното нещо не е финансирането, а според мен най-важното нещо е как точно се прави и от кого се прави.

От Министерството на културата заявяват, че вратите им винаги са били отворени за дилог. И припомниха, че именно министър Рашидов, в качеството си на депутат през 2014г. предложи 10 на сто от онлайн залаганията в хазарта да постъпят в Националния фонд култура. Днес министър Рашидов заяви, че няма да бъде спокоен докато бюджета на министерството не стане 1 % от брутния вътрешен продукт.

Вежди Рашидов - министър на културата: Ако и моите колеги - театрите - не са щастливи, те не са доволни от това, което се опитваме да го направим леко на пазарен принцип, за да може държавата да намери своите лостове да подпомага и финансира. Иначе нека не забравят, че аз съм готов ако те не се чувстват добре да върна това, което вече беше.

Протест имаше и в Бургас. Писмо с исканията на протестиращите за актуализиране на заплатите и увеличаване на държавната субсидия за театрите, симфоничните оркестри и оперите, ще бъде изпратено до всички държавни институции.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведското дуо Роксет слага край на турнетата си
Шведското дуо "Роксет" слага край на турнетата си
Артисти и музиканти излязоха на протест в Бургас
Артисти и музиканти излязоха на протест в Бургас