НОВИНИ

Протест на музиканти и танцьори в Сливен

На протест срещу закриването на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и Сливенския симфоничен оркестър се събраха днес работещите в двете институции и граждани. Община Сливен е пред фалит и кметът Стефан Радев постави проблема, че бюджетът на двете формации е близо 1 млн. лв., а приходите от концертната им дейност са само 20 000 лв.В края на миналата година общината увеличи двойно местните данъци, за да може да плаща задълженията си и затова търси начини да намали разходите.

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 11.01.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Творците от двата културни института излязоха на едночасов мълчалив протест пред общината, за да защитят съществуването си.

Творците в ансамбъла и в симфоничния оркестър работят въпреки всичко не само заради тези прословути 470 лв. Това е, което го имаме вътре в нас и от сърце го правим за хората....На всеки един е ясно, че културата не носи приходи на общината.

Сливен ще загуби много, ако загуби Ансамбъла си, тъй като според мен това е лицето на града...това са едни 55 години, в които са създавани толкова много неща, които с лека ръка не би трябвало да се премахнат.

На протеста дойдоха и граждани, за да защитят културата в Сливен. Това е борба против културата, против фолклора, против цялата българска нация.

В нашия град никакви ансамбли и концерти не идват, ....за нас остава само нашето, което имаме в Сливен.

На среща между кмета и ръководствата на двата културни института беше постигнато споразумение, че общината няма да внесе предложение за закриване, но трябва заедно да потърсят начини за увеличаване на приходите и спонсорството.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: За мен трябва да се използват всички възможни форми и да търсим подкрепа от всички институции в това число, държавни, частни и общински за финансиране на културните институти. Те са важни за града ни, но не е по силите само на община Сливен да продължава да издържа тези институти.

Засега в бюджета на общината ще бъдат заложени същите средства за издръжката на двата културни института, но няма гаранция, че те могат да бъдат осигурени напълно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насилниците в Кьолн са били с мигрантски произход
Насилниците в Кьолн са били с мигрантски произход
Уволнени са петима шефове и 17 служители в горски стопанства
Уволнени са петима шефове и 17 служители в горски стопанства