НОВИНИ

Протест на роми в София

Около сто и петдесет роми протестираха тази сутрин на площад "Свети Александър Невски" в София и пред сградата на Столична община.

bnt avatar logo
от БНТ
21:47, 20.12.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Сред предварително оповестените причини за протеста бяха тежките състояния на улиците в ромските квартали в София и заповед от 31 октомври за премахване на 143 сгради и постройки в ромската махала в квартал "Захарна фабрика".

На демонстрацията обаче ромите се оплакаха основно от умишлената им според тях изолация от страна на държавата и липсата на възможности за развитие. Протестът беше организиран от политическа партия ДРОМ и продължи около два часа.

След него лидерът на партията Илия Илиев заедно с други представители се срещна със столичния заместник-кмет по транспорта Евгени Крусев.

От пресцентъра на Столична община съобщиха за БНТ, че Крусев и протестиращите са се уточнили комуникацията да продължи и предстои да бъде проведена нова среща между тях, най-вероятно следващия месец.

Илия Илиев, председател на ПП "ДРОМ": "Голяма част от ромското общество живее в кал, в мизерия, в нищета. Без ток, без тоалетни, без вода. Не може да се харчат стотици милиони левове за щяло и за нещяло, а за нашите български граждани да ги оставим да затъват в кал и нищета, голи и боси.
"Ако влезете в нашата махала, няма да може да излезете със здрава кола."
"Нямаме адресни регистрации. Водим се всички на един адрес и искат да ни бутнат къщите незаконно. И ни хвърлят на улицата с децата, няма къде да ходим да живеем."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на Русия, Турция и Иран се срещнаха в Москва
Външните министри на Русия, Турция и Иран се срещнаха в Москва
БНТ с награда от конкурса Виж моя ангел
БНТ с награда от конкурса "Виж моя ангел"