НОВИНИ

Уникална за Югоизточна Европа операция спаси живота на дете

Детски травматолзи от болница "Пирогов" извършиха уникална за Югоизточна Европа операция. Проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров поставиха специалната конструкция наречена „растящи ребра” на дете с много рядък синдром, който засяга гръбначния стълб. Имаплантът е 3D и е предотваратил притискането на органите в гръдния кош, което до седмици е щяло да доведе фатален край.

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
19:52, 20.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Тригодишната Светлозара ще посрещне тази Коледа у дома, след като до сега животът ѝ преминавал в болничните отделения. По рождение малкото момиченце страда от сколиоза.

Д-р Атанас Кацаров - детска травматология в УМБАЛСМ "Пирогов"
"Болестта е смъртоносна, защото гръдният кош не може да се разширява с растежа на детето. Нарастват белите дробове и сърцето, а гръдният кош остава със същия обем."

Специалистите по детска травматология от "Пирогов" поставят т.нар. импалнт "растящи ребра", с помощта на които почти изцяло се възстановява гръбнакът на детето. Те помагат и на гръдния кош да се разшири. За първи път от раждането си до сега малкото момиченце може да диша, да ходи и да спи нормално.

Мариета Димитрова - майка на Светлозара
"Благодаря на проф. Дребов и благодаря на Господ, че детето ми е добре."

Животоспасяващият имплант струва 80 хиляди лева. Светлозара чака 6 месеца, за да бъде одобрена от Фонда за лечение на деца. Цената, която плаща детето за това време, е изкривяването на гръбначния ѝ стълб от 60 на 90 градуса. Днес светилата от Пирогов, на които предстои да помогнат на друго дете с нейния проблем, се надяват Фондът за лечение на деца да има по-бързи реакции, когато детският живот е застрашен.

Д-р Атанас Кацаров - шеф детска травматология в УМБАЛСМ "Пирогов"
"Много се надяваме този път от фонда да не ни бавят, защото 6 месечното забавяне за Светлозара беше поставяне на сериозно изпитание на моя професионален опит по време на операцията."

Подобен тип интервенции се правят освен в България и в Швейцария. И макар там цената само на лекарския труд за този тип операция да е 250 хиляди долара, за нашите лекари няма нищо по-скъпо от това да връщат живота в детските очи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полският шофьор е бил първата жертва на терористите в Берлин
Полският шофьор е бил първата жертва на терористите в Берлин
Рибари изчезнаха в морето, търсят ги с хеликоптер
Рибари изчезнаха в морето, търсят ги с хеликоптер