НОВИНИ

Археологическите открития в Пловдив

Много интензивна и богата година за археологията в Пловдив. Такава е равносметката и на учените и на местната власт. От Общината обещават догодина да се заделят почти двойно повече пари за разкопки.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
20:30, 20.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Едно от най-важните решения през годината бе да се разкрие и северната част на Епископската базилика на Филипопол.

Жени Танкова, археолог
"Прочуването се разшири на север, благодарение на което се разкри целият атриум. В този западен сектор, северната му половина, попаднахме на едно неимоверно голямо количество от мраморни архитектурни елементи."

През ноември 2018 обектът трябва да бъде завършен. Напредват работите и по Небет тепе. След последните сондажи там е установено, че няма никакви исторически основания за издигането на средновековна кула, какъвто проект имаше преди две години.

Доц. Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив
"Вече можем съвсем научно да кажем, че там кула не е имало над водохранилището, както излезнаха едни статии на двама археолози, предпомитащи да правят сензации."

На ремонтиращото се „Коматевско шосе” откритите продължения на античния акведукт ще бъдат експонирани до булеварда. 160 хиляди лева е отделила Общината за археологически дейности тази година. Догодина се очаква да нараснат на 260 хиляди лева, като заедно с аварийните, вероятно ще достигнат 300 хиляди, като в тях не влизат средствата за Голямата базилика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идентифицирани са 7 от жертвите в Берлин
Идентифицирани са 7 от жертвите в Берлин
Пакистанецът, обвинен за атаката в Берлин, беше освободен
Пакистанецът, обвинен за атаката в Берлин, беше освободен