НОВИНИ

Протест с болтове прекъсна заседанието на ВСС

Протест с болтове и липса на кворум - прекъснаха изненадващо днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Последната точка в дневния ред, до която така и не се стигна, беше сигнал от главния редактор на информационна агенция срещу Лозан Панов. Преписката се очакваше да стане повод за поредната проверка срещу председателя на Върховния касационен съд.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:33, 29.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Купчина болтове посрещаха днес членовете на Висшия съдебен съвет. Преди заседанието граждани се събраха, за да изразят подкрепа за Лозан Панов.

Маша Малсеф: Когото много уважаваме за всичките му позиции, за твърдостта му, затова, че не отстъпва след всичко, което беше написано за него.
Чавдар Михов - ГИ "Правосъдие за всеки": Да покажем на овластените, че няма да допуснем да мачкат, обиждат, неглижират, окарикатуряват един достоен магистрат на висша позиция в България.

Час по-късно, когато наближаваше точката срещу Панов, а протестът беше приключил, председателят на Върховния административен съд неочаквано заяви, че ВСС не може да работи под този натиск. Главният прокурор каза, че този цирк му идвал вповече и пожела "приятен ден". Соня Найденова напомни, че съветът е заседавал невъзмутимо на фона на агнешки главички и некролози, но мнозинството вече излизаше. Заседанието остана без кворум.

Лозан Панов, председател на ВКС: Като човек, който в случая водеше заседанието на ВСС бях свидетел на това, на което и вие бяхте свидетели. Нищо повече не бих могъл да кажа, освен че нямам коментар.
Сотир Цацаров, главен прокурор: На мен в момента случващото се в Асеновград, в Борован ми е далеч по-важно отколкото болтовете на Лозан Панов и тежненията на главни редактори.

Поредната атака срещу Панов е заради присъствието му на граждански протест в подкрепа на католическия свещеник Паоло Кортези през март.

Лозан Панов, председател на ВКС: Притеснителното е, че държавата се преобръща в нещо различно от нормална държава, защитата на човешките права не са партийно-политическа дейност.

Неофициално се твърди, че сигналът ще бъде използван, за да се иска предсрочно отстраняване на Панов. За него трябват 17 гласа в съвета, а последната дума е на президента, който трябва да подпише указ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобрение за Мария Габриел от комисиите на ЕП
Одобрение за Мария Габриел от комисиите на ЕП
Спешна нужда от нови линейки във Варна
Спешна нужда от нови линейки във Варна