НОВИНИ

Провал на преговорите, блокадата по границата с Гърция остава

Провал на днешните преговори четири седмици след началото на блокадата на българо-гръцката граница при Кулата. Колоните от чакащи автомобили нарастват всеки час. От българска страна опашката достига Петрич, а от гръцка - колоната е 30 км и достига до Серес. Общо 6000 тира остават блокирани в този час. Останали без пари, нашите шофьори изоставят камионите си и пресичат границата пеша, за да пазаруват в България.

Александър Марков
от Александър Марков
19:06, 20.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "Ние изчерпахме всичко, което можехме да договаряме. Какво да договаряме? Те се подиграват зловещо с нас! Минавайте си сега, отворена е границата, ама може след 1 час пак да изкараме трактора и да затворим. Нали, може да не сме в настроение. Или утре. Това, просто съм възмутен до дъното на душата си. Такова безобразие, такава подигравка с България не съм виждал никога. Говорих половин час с комисарката по вътрешен пазар и индустрия. Каза, че много ми благодари, че я информирам в детайли за ситуацията, и ще наблюдават отблизо случая. Викам - ми наблюдавайте, то вече един месец бедстват хората. Наблюдавайте един, два, колкото искате. Ако трябва, ще си стоя с тях тук, взел съм си багаж. И тва е".
Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: "Оставаме в същия режим, какво да кажа. Ако Съюзът на превозвачите реши да продължи с контраблокадата, то ще предприемем отново действия по осигуряване на храна, на вода, на шофьорите и каквото ни е по силите и, както се казва, докато можем да издържим".

Гладът, скъпотията и липсата на пари накараха българските шофьори да оставят ТИР-овете си от гръцката страна на границата. Пеша или с осигурените от областната управа автомобили пресичат в България. За да пазаруват храна, вода и цигари. Споделят, че гръцките власти буквално им оставили по пакетче бисквити и малка минерална вода. Минават по 15-20 км. за да пазаруват.


;

Местната търговия процъфтява, но на висока цена. Блокираните в Гърция са близо 6000 камиона. Вестта за провалените преговори предизвиква остри реакции у нашите превозвачи. Заявяват, че ще продължат контраблокадата.

А шофьорите - на двойки или сами, продължават да сноват между Промахон и Кулата. Пеша. С торбите, пълни с евтина българска храна. Защото Гърция не им е по джоба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Илия Добрев
За Илия Добрев
Коментари в гръцките медии за контраблокадата по границата
Коментари в гръцките медии за контраблокадата по границата