Проведе се спасителна акция на туристи, блокирани край местноста Дамбалъ​

Двучасова спасителна акция за туристи, блокирани от свлачище в района на планинската местност Дамбалъ, организира Община Момчилград. Около 25 души, с няколко автомобила, били на пикник в района на върха. След като завалял проливен дъжд - туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище. Кметът на община Момчилград Сунай Хасан е разпоредил техника да отиде на място, за да разчисти пътя от земната маса и свлеклите се големи камъни, които са допълнително са затруднили разчистването.

от БНТ
23:05, 03.08.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Община Момчилград организира спасителна акция на туристи, блокирани от свлачище в района на планинската местност Дамбалъ. Около 25 души с няколко автомобила са били на пикник в района на върха, където има чешма. След като завалял проливен дъжд туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище малко преди да стигнат най-близката махала.

"Разпоредих се техника на общината да отиде на място, за да разчисти свлеклите се на пътя земни маси", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

Той допълни, че спасителната акция е продължила около 2 часа. На пътят, който е държавна собственост, са освен земна маса са се свлекли големи камъни, които са затруднили разчистването.

"Пътят беше построен от Горското по проект на общината, но още при изграждането му не бяха спазени част от изискванията. Водостоците не бяха достатъчно, а на места канавките бяха много малки. Това е основната причина да се стигне до активизирането на свлачището и затварянето на планинския път, който на места е с наклон от 18 процента", каза Сунай Хасан.

Той ще настоява представителя на държавата Никола Чанев да потърси отговорност от фирмата-изпълнител.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган направи първата копка на нов православен храм в Истанбул
Ердоган направи първата копка на нов православен храм в Истанбул
Продължават да горят пожарите в Сибир
Продължават да горят пожарите в Сибир