При проверки на БАБХ в 17 от млечните продукти са открити палмови мазнини. Почти половината обаче са на един производител. Той е затворен временно преди седмица. Само 11 са предприятията у нас, които са декларирали пред "Българската агенция по...
При проверки на БАБХ в 17 от млечните продукти са открити палмови мазнини. Почти половината обаче са на един производител. Той е затворен временно преди седмица. Само 11 са предприятията у нас, които са декларирали пред "Българската агенция по безопасност на храните", че произвеждат продукти, които имитират сирене и кашкавал. Още 58 предприятия правят и истинско сирене и менте. 33 пък са по-големите мандри, които работят с продукти по Български държавен стандарт. Увеличават се случаите на нелоялни търговци, които крият от клиентите си наличието на растителни мазнини в продуктите. Изследвания показват, че вредните транс мазнини поевтиняват продукта с над 75%.
Според млекопреработвателите сирене на цена под 9 лв. за килограм най-често е направено от нискокачествено мляко, съдържа палмови трансмазнини или пък не е достатъчно узряло. Нелоялните търговци спекулират основно с насипните сирена.
Богдан Борисов, производител и председател на Националната асоциация на млекопреработвателите: "Купуват добра марка и след това купуват от някой друг по-евтино сирене и го подменят и го продават на вас за мое сирене, а то не е мое сирене."
Според експерти контролът трябва да бъде завишен, защото в момента изследвания се правят само за салмонела и съдържание на палмово масло. Цялостният компонентен състав обаче остава извън обсега на проверяващите.
Сергей Иванов, управител на Центъра за биология на храните: "Фалшификациите най-лесно се хващат, когато се изследва компонентният състав на храната, включително какви суровини са вложени."
По данни на Българската агенция по безопасност на храните в България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи. От началото на годината досега са взети над 561 проби от търговските мрежи на кисело мляко, масло, кашкавал и сирене, които са етикетирани, че не съдържат растителни мазнини. При 17 от пробите, обаче, са открити нарушения. От агенцията ще настояват всички сирена, които съдържат имитиращи продукти, да се продават само опаковани от производителя, а на етикета ясно да се вижда предупреждението за растителни мазнини.
Любомир Кулински, директор на "Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните: "Често пъти представянето на един продукт за друг тоест на имитиращ за сирене се правят на така наречените насипни щандове, или насипни витрини, т.е. искаме да прекъснем възможността там волно или неволно един продукт да се продава за друг."
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: "Резултатите, които излизат от пробите иззети от нас, показват, че действително има проблем да речем в 10 % от случаите."