НОВИНИ

Папата ще почете паметта на жертвите на Голямото зло, понесено от арменците

По време на посещение в Армения в края на седмицата папа Франциск ще отдаде почит на паметта на жертвите на Medz Yeghem /Голямото зло/, понесено от арменците по време на Османската империя в периода 1915-1917 г., и ще се помоли за мир в района, обяви днес Ватикана, старателно избягвайки да говори за геноцид. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, който представи на пресконференция предстоящото пътуване на папа Франциск, избегна да спомене тази дума, използвана през април 2015 г. от папата в църквата Свети Петър. Тогава Анкара реагира гневно и временно отзова посланика си.

bnt avatar logo
от БТА
20:03, 21.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
папата почете паметта жертвите голямото зло понесено арменците

Армения твърди, че 1,5 милиона арменци са били избити систематично в Османската империя през Първата световна война. Голям брой историци и над 20 страни, сред които Франция, Италия и Русия, са признали тези кланета за геноцид. Турция твърди, че между 300 000 и 500 000 арменци, но и също толкова турци, са станали жертва на гражданска война. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид.

Папа Франциск ще се поклони в събота на мемориала "Цицернакаберд", където се почита паметта на жертвите на Голямото зло, и ще произнесе молитва. Той ще се срещне там с десетки потомци на арменци, които са били приети от папа Бенедикт Петнайсети в папската резиденция в Кастел Гондолфо, близо до Рим, по време на масовото избиване.

По време на Първата световна война папа Бенедикт XV е изпратил неколкократно послания до султан Мехмет Пети с искане за прекратяване на избиването. На въпрос за това, че основните отговорни представители на Светия престол избягват да използват думата геноцид, Федерико Ломбарди заяви, че изразът Medz Yeghem /Голямото зло/ е още по-силен, отколкото геноцид, и че Светият престол отказва да бъде хванат в капана на политико-социологически дискусии.

Не мога да посоча предварително какво ще каже папата, добави говорителят. Той демонстрира раздразнение от "фикс-идеята" на журналистите за използването или не на тази дума. Няма да има съвместна декларация на папа Франциск и Карекин II, католикос на всички арменци, уточни Ломбарди. В края на пътуването папа Франциск ще посети манастира Хор Вирап, близо до границата с Турция, и ще пусне два гълъба по посока на планината Арарат като знак за мир за един район във война. Тази планина, която е била на територията на Армения до 1915 г., се намира сега в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсват работници за преработка на горски гъби
Липсват работници за преработка на горски гъби
Проверка откри палмови мазнини в 17 млечни продукта
Проверка откри палмови мазнини в 17 млечни продукта