НОВИНИ

Държавата ще настани в социални жилища най-нуждаещите се роми от Войводиново

Представители на ромската общност, правозащитници и ръководството на община "Марица" обсъждат проблема с незаконните къщи във Войводиново. Напрежението беше провокирано след като ромите опитаха да се завърнаха в жилищата си и поискаха да останат в тях до произнасянето на съда.

bnt avatar logo
от Росица Колева
11:56, 11.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

След края на срещата по случая "Войводиново" се взе решение, държавата да настани най-нуждаещите се от изселените роми в социални жилища.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов уточни, че общината няма възможност за социални жилища и очаква те да са държавни.

В срещата, закрита за медии, взеха участие заместник-областният управител Георги Петров, служители на социално подпомагане, технически служби на община "Марица", както и полицията.

Сутринта пред сградата на общината се събраха около 20 жители на село Войводиново и около 10 от изселените роми, придружавани от 2-ма представители на фондация "Рома". По време на срещата не се стигна до сериозно напрежение.

До момента са съборени 19 постройки, за 17 са поискани жалби за спиране на събарянето и по 15 са насочени съдебни дела, които Административният съд ще разгледа в срока между 6 и 28 март.

БНТ: Ако временно съдът ги върне в селото? Това притеснява ли ви?
Недельо Колев: Притеснява ни, защото няма как да стане! Ще станат пак бунтове, пак безредици. Няма как да стане.
БНТ: Няма ли да отстъпите?
Недельо Колев: Абсолютно! Няма как да стане! Цялото село сме тука , няма как да стане това да се върнат!Те и в момента няма как да живеят!
Сандо Бошнаков- председател на социална фондация „Рома": Претендираме да се разреши този тежък казус за всички нас, защото ние всички държим, хората без домовете остават на улицата безпризорни, а това безпризорност създава престъпност на всички нас-
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Британските и българските служби ще разследват съвместно случая Гебрев
​Британските и българските служби ще разследват съвместно случая Гебрев
Няма данни пожарът в село Войводиново да е предизвикан умишлено
Няма данни пожарът в село Войводиново да е предизвикан умишлено