НОВИНИ

Камелия Нейкова, ЦИК: Регистрацията за евроизборите не е започнала, липсва указ

Регистрацията за евроизборите още не е започнала, тъй като няма указ за насрочване на изборите, коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова в Сутрешния блок на БНТ. След като започне регистрирането на кандидатите, изборният кодекс урежда техния статут.

bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 11.02.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Кандидат за депутат в Европейския парламент от България може да бъде всеки български гражданин, който има навършени 21 години към деня на изборите, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и отговаря на изискванията да е живял не по-малко от 6 месеца, да има постоянен адрес в България или в друга държава членка на ЕС. Такова право има и гражданин на друг държава членка на ЕС, който не е български гражданин. Той трябва да отговаря на същите изисквания, включително и на това да не е лишен от правото да бъде избиран в държавата, на която е гражданин. Разпоредбата на чл. 205 ал. 5 от ИК трябва да е валидна и по отношение със социалните мрежи, сподели Нейкова.

В своя анализ на изборите за периода 2015- 2017, а и в предходния ни анализ от 2014-та година, ние сме направили предложение до законодателя,че разпоредбата на чл. 205 ал. 5 от ИК, който урежда тази забрана, трябва да има по-разширен обхват , да се прилага и по отношение на социалните медии, за да може все пак тази забрана в пълнота да бъде спазена, както и административните разпоредби да се прилагат и за тях.

Тя коментира, че след като започне регистрацията на кандидатите, изборният кодекс урежда техния статут. Те са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. Кандидат за народен представител или за член на ЕП от България не може да бъде задържан или привличан като обвиняем от момента на регистрацията до обявяване на изборните резултати с изключение на случаите, когато става въпрос за престъпление от общ характер. Това е необходимо разрешение на ЦИК по мотивирано искане на главния прокурор. Но ако едно лице е задържано или привлечено като обвиняем преди регистрацията му като кандидат, тази разпоредба не се прилага.

Мандатът на ЦИК е 5 години. Мандатът на този състав на ЦИК изтича на 21 март. Съгласно Изборния кодекс процедура за назначаване на нов състав на ЦИК трябва да бъде проведена не по-късно от 3 месеца и не по-рано от 1 месец преди изборите. Но има и текст, който допуска, че членовете на ЦИК могат да осъществяват правомощия и след изтичане на своя мандат до встъпване в длъжност на новите членове. Предвид тази разпоредба, ако НС не приеме процедура по назначаване на нов състав на ЦИК, съставът на тази комисия може да осъществява правомощия и всички нейни решения ще бъдат легитимни, допълни говорителят на ЦИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни слънчев и топъл ден, от утре застудява
Очаква ни слънчев и топъл ден, от утре застудява
Премиерът Борисов се срещна с британския посланик Ема Хопкинс
Премиерът Борисов се срещна с британския посланик Ема Хопкинс