Села в община Невестино без автобусен транспорт

Жители на невестинските села Долна Козница и Мърводол, се оплакаха че нямат автобусен превоз до общинския център Невестино повече от пет години. Фирмите превозвачи отказват да обслужват селата с обяснението пред общината, че линията не е рентабилна.

от Ангелина Дочева
08:30, 11.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Най-близката автобусна спирка, от която жителите на двете села могат да се качат на автобус до Невестино, или по голямо населено място, се намира на главния път между Кюстендил и Дупница. За да стигнат до спирката, обаче на местните 50-ина възрастни хора им се налага да вървят по над 5 км пеша.

Елинка Манова: Е ми трудно, стари са, вече не могат, децата кой на къде видел хванал, изоставени сме ама кой да ни помогне, кой да ни помогне, никой.

85-годишната баба Лиляна живее сама и разказа, че е много притеснена, защото като няма автобус до селото, не може да отиде навреме при своя личен лекар.

Лиляна Иванова: Много лошо, сега съм болна нема с какво, нема кой да ме откара на лекар, а съм зле.

В двете села Долна Козница и Мърводол няма и хранителен магазин.

Роза Спасова: Само хлеб се продава от Невестино ни го докарват, ако ми требе нещо или поръчам на детето да ми го докара от София или дойде тука фанеме, на Невестино идеме и пазаруваме да има що да се яде през седмицата.

Възрастните хора си припомниха, че преди години до техните села е пътувал автобус ежедневно.

Роза Спасова: От Кюстендил тука дойде и обикаляше, Долна Козница, Мърводол, Блато и айде за Кюстендил и како го махнаха, ни има превоз, ни нищо.
Росен Тодоров: Мисля че на транспортните фирми не им се изплаща и за това няма.

Въпреки това, хората се надяват линията да бъде възобновена. Те ще бъдат много доволни и ако могат да пътуват до града поне един път седмично.;

Има ли решение на проблема - гости в студиото на Сутрешния блок на БНТ бяха Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Бойко Рановски, директор на ИА "Автомобилна администрация".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров: Наблюдава се бавно, но устойчиво увеличение на доходите
Пламен Димитров: Наблюдава се бавно, но устойчиво увеличение на доходите
Спира ли продажбата на блистери с новата система за контрол на лекарствата?
Спира ли продажбата на блистери с новата система за контрол на лекарствата?