НОВИНИ

Първата стенограма за КТБ вече е публикувана на сайта на Президентството

Президентът Румен Радев разсекрети стенограмата за КТБ. В 19:10 ч. тя беше качена на сайта на Президентството.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:11, 09.06.2017
5790
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Президентът Румен Радев разсекрети първата стенограма за КТБ, която е от преди три години. В 19:10 ч. тя беше качена на сайта на президентството. Документът е над 100 страници и в него са зачеркнати имена на други банки. Стенограмата е от 29 юни 2014 г. и представлява разговорите от консултативна среща при президента Росен Плевнелиев.

В разгара на кризата с КТБ президентът Росен Плевнелиев се среща с лидерите на парламентарно представените политически партии в 42 НС и част от министрите от кабинета Орешарски. Поканени са да присъстват управителя на БНБ Иван Искров и подуправителя Калин Христов. Още в началото на заседанието президентът Росен Плевнелиев заявява, че ситуацията изисква спешни действия, защото има риск от дестабилизиране на банковата система. Само в рамките на два дни са изтеглени от банковия сектор общо 890 млн. лв., което Искров определя като едно "голямо изтичане".

Конкретна информация за причините да се стигне до кризата на КТБ не е огласена, въпреки че политиците искат такава по време на срещата.

Президентът Плевнелиев е категоричен, че банковата система, ликвидността и капиталите на банките всъщност са стабилни, но има криза на доверието. Първоначално разговорът започва със съмнение в работата на БНБ. Въпроси за надзора и за липсата на информация към управителят Искров задават както председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който тогава е в опозиция, така и председателят на тогавашното Народно събрание Михаил Миков. Миков дори обяснява, че се е запознал със ситуацията от медиите.

Управителят на БНБ предлага седем мерки, с които да се пресече негативното отражение върху банковия сектор. Първо да се спрат медиините източници, сеещи лъжливи слухове. ВТоро държавата да противодейства срещу определяната като криминална атака срещу банките. Трето, четвърто и пето да се подкрепят действията на Българската народна банка за ликвидна подкрепа. Шесто незабавно да бъде уведомена Европейската комисия и седмо да се излезе с обща декларация на парламентарно представените партии, за да се успокоят хората.

В крайна сметка представителите на партиите се разбират да излязат с обща декларация.

;

Вижте първата стенограма за КТБ в сайта на Президентството

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски медици оперираха успешно рядко срещан тумор
Русенски медици оперираха успешно рядко срещан тумор
Евродепутат: Преговорите за Брекзит ще са по-сложни след изборите в Кралството
Евродепутат: Преговорите за Брекзит ще са по-сложни след изборите в Кралството