НОВИНИ

Кинокритиците недоволни от "Златната палма" за Кен Лоуч

Журито на кинофестивала в Кан попадна под критики, като присъди за втори път наградата "Златна палма" на британеца Кен Лоуч за много класически социален филм и пренебрегна по-дръзките кандидати и фаворитката Марен Аде, съобщи АФП."Златната палма" за "Аз, Даниъл Блейк" на Кен Лоуч, присъдена от журито под председателството на австралиеца Джордж Милър, беше изненада.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов БТА
17:24, 23.05.2016
Чете се за: 01:45 мин.
Още

"Филмът на Кен Лоуч е добър. Но ако фестивалът съществува, за да отличава оригиналното, това не е добрият избор" - заяви пред АФП кинокритикът Жан-Мишел Фродон и резюмира, че Кен Лоуч можеше да бъде приветстван и без награда.

Ако селекцията от 21 филма в основната конкурсна програма беше обявена за по-добра, отколкото в предишната година - "отлична реколта", според в. "Монд" - дързостта й не се отрази и при наградите, коментираха повечето кинокритици.

;;

Те изтъкнаха, че много филми, направили голямо впечатление, не присъстват сред наградените. Такъв е случаят с "Тони Ердман" на германката Марен Аде, който беше обявен за събитие, с майсторския трилър "Тя" на холандеца Пол Верховен, поетичния "Патерсън" на Джим Джармуш, или трагикомичната фантазия "Заливът" на французина Брюно Дюмон.

"Защо предлагат толкова новаторски филми като "Заливът" или "Тони Ердман", а след това награждават най-благоразумния?" - запита кинокритикът Филип Руйе.

"Най-интересните и успешни филми бяха забравени в наградите" - заяви Питър Брадшоу от в. "Гардиън".

За сметка на това журито не забрави младия талант Ксавие Долан, който продължи любовната си история с Кан с Голямата награда за "Това е само краят на света". Филмът му предизвика противоречиви отзиви сред кинокритиците. Това е второто участие на 27-годишния квебекчанин на фестивала и втора награда след Наградата на журито през 2014 г. за "Мама".

Запитан за отсъствието на "Тони Ердман" сред отличените, Джордж Милър отговори, че журито е разполагало "само с осем награди за раздаване".

;

НАГРАДИТЕ НА ФЕСТИВАЛА В КАН

"Аз, Даниъл Блейк" разказва как системата за социално осигуряване тласка към мизерия 59-годишен дърводелец, изгубил работата си и майка на две деца. Действието се развива в Нюкасъл.

79-годишният Кен Лоуч е основател на неореализма в британското кино, и специалист на социалния протест на екрана. Ето и защо според него, журито даде най-престижното отличие на неговия филм.

Кен Лоуч режисьор: Вероятно и те като мен, чувстват, че държавната бюрокрация сега е жестока и унижава хората, това идва от програмите за икономии, налагани върху тях. И това ни убива, убива милиони, вкарва милиони в голяма мизерия, и милиони други живеят трудно, при малък елит от много богати. Трябва да сложим край на това, да намерим друг начин.

За първи път Филипините получиха отличие в Кан. Наградата за най-добра женска роля беше присъдена на 52-годишната Жаклин Хосе за ролята й в Мароса на режисьора Брилянте Мендоса - филм за подземния свят.

За най добра мъжка роля журито избра иранеца Шахаб Хосейни за изпълнението му в иранската лента "Търговският пътник".

Голямата награда на фестивала отиде у канадеца Ксавие Долан за "Това е само краят на света", отличието за режисура си поделиха французинът Оливие Асаяс за "Личен купувач" и румънецът Кристиан Мунджиу за "Матура".

Филмите в основната селекция на Кан тази година бяха 21. Към журито бяха отправени критики, че не е обърнало внимание на най-оргиналното и новаторското, но както отговори председателят Джордж Милър, наградите са само осем. Разбира се, нищо не ограничи звездите да покажат блясък и оригинални тоалети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската филхармония с концерт за 24-ти май
Софийската филхармония с концерт за 24-ти май
Ще започне укрепване на свлачището при Беленска река
Ще започне укрепване на свлачището при Беленска река