НОВИНИ

В Пловдив показват плъстени килими от 19-и век

Уникалните техники на плъстените килими от Видинския край показва Регионалният етнографски музей в Пловдив. Част от плъстите са от 19-и век и са открити изхвърлени на боклука. След реставрацията им почитателите на този стародавен занаят могат да ги видят отблизо.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
15:00, 23.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Видинският край е съхранил и до днес традицията в плъстенето на вълна и превръщането ѝ в едни от най-топлите и красиви килими. Всеки от тях със своето закодирано послание.

Грозделина Георгиева, уредник в Етнографски музей – Пловдив: "Това е най-старият текстил. Това е нетъкан текстил много преди изработването на стана. Самата вълна се слага и се налага."

Плъстите са били неизменна част от чеиза на всяка булка в миналото. Много от децата са зачевани върху тези постели.

Грозделина Георгиева, уредник в Етнографски музей – Пловдив: "Мотивите присъстват не само върху плъстите, а и върху писаните яйца, също стара технология, както и върху съдовете още от праисторическата епоха. Тук може да видите свастики, може да видите вълнообразните линии, които изобразяват течащата вода. Най-често плъстените килими са с вписани правоъгълници или квадрати, които изобразяват света.

Първите писмени сведения за запазени плъстени килими са от 10-и и 11-и век, но със сигурност плъсти е имало и преди това. В миналото цели фамилии са се препитавали с този занаят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сливен е домакин на Международния детски фестивал „Приятелство без граници
Сливен е домакин на Международния детски фестивал „Приятелство без граници"
Цачева: България да бъде присъединена към Шенген, защото е външна граница на ЕС
Цачева: България да бъде присъединена към Шенген, защото е външна граница на ЕС