НОВИНИ

Първи смъртен случай на животно след ваксинация против нодуларен дерматит

Може ли ваксината за заразния нодуларен дерматит да стане причина животно да се разболее от същата болест? Това проверяват инспекторите на областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив след първи смъртен случай на ваксинирана крава. Ветеринарните специалисти уточняват, че случаят е необичаен, тъй като симптомите на болестта са се проявили след 20-ия ден от ваксинацията. Още няколко животни от същото стадо имат симптомите на нодуларен дерматит. Те ще бъдат умъртвени от стопанина и ще бъдат изследвани в лаборатория.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
19:55, 13.07.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Иван Караджов отглежда животните си до карловското село Соколица. Разказва, че на 11-и юни те са преминали задължителната ваксинация.

Иван Караджов – животновъд: "Първият смъртен случай беше на 24-ия ден след ваксинирането. Съмнението на лекуващия лекар е, че е от самата болест и следствие ваксинацията."

Още няколко от ваксинираните животни на фермера агонизират. Ако и те умрат, загубите му ще надхвърлят 15 хиляди лева. За да се изплати обезщетение, нодуларният дерматит трябва да се докаже лабораторно с кръвна проба. Тя обаче ще бъде положителна при всяко ваксинирано животно, защото използваната ваксина е жива."

Д-р Камен Янков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив: "Явно не са изградили имунитет по това, което видях на снимките. Чакаме да видим развитието. Това е първи такъв случай на територията на областта."

От агенцията са категорични, че нямат основание да се съмняват в качеството на ваксината, която вече е поставена успешно на 77 хиляди животни в Пловдивско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище за хуманност на БЧК
"Училище за хуманност" на БЧК
София е инвестирала 10 млн. лв. в общинските болници
София е инвестирала 10 млн. лв. в общинските болници