НОВИНИ

Първият бирен фонтан в света е в Словения

Всяка година словенският град Жалец прави над 100 000 души щастливи, твърдят почитателите на бирата. Там се намира първият в света бирен фонтан. Как високотехнологичното съоръжение промени малкия град и за професията "управител на бирен фонтан" - вижте в репортажа на Биляна Бонева. Оператор: А. Андреева, дрон - Кр. Караиванов.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:02, 14.07.2019
Чете се за: 01:44 мин.
Още

46 градуса северна ширина, 15 градуса източна дължина. Координатите са подходящи за всеки, който се нуждае от презареждане с добри емоции. Отвеждат в Жалец. Градче в Западна Словения, което умело се вмести в глобалната карта с първия в света бирен фонтан.

Стоян Прапротник, управител на Агенция за развитие на туризма, гр. Жалец: О, всичко започна като една луда идея. Появи се още през 2014-та година от група ентусиасти начело с президента на Туристическата асоциация в Жалец. Но сега, пет години по-късно можем да признаем, че това е един много успешен проект. Много хора не знаят, че Словения е четвъртият в света производител на хмел. Ние изнасяме 95 процента от продукцията. Основното производство на хмел е в района на Жалец. Историята на нашия край е свързана с хмела, така че фонтанът беше като логично продължение на традициите. Изграждането му започна през април 2016-та, а през септември същата година вече работеше.

Ако очаквате бирата да се лее безспирно и вие да гребете с халби безкрайно от фонтана, е, не е така. Става въпрос за сложна технологична система, подчинена на строги санитарни изисквания и на правила, които добрите пивовари не престъпват.

Стоян Прапротник, управител на Агенция за развитие на туризма, гр. Жалец: Знаете ли, много е трудно да се сервира бира автоматично, а фонтанът е напълно автоматичен. Изискванията са много. Не е както при виното.

Има 6 крана за бира, тази година сме планирали да предложим 27 вида пиво, като ги редуваме през различните месеци. Предлагаме бира на наш известен производител на хмел, крафт бири, както и експерементална бира на Националния институт по производство на хмел, който се намира тук в Жалец. Но всички бири са от словенски хмел.

Това, което трябва да се направи, е да се купи халба, на дъното на която има чип и според цената има опции да се опитат три, шест или 10 бири. След това халбата остава като сувенир.

Фонтанът се управлява дистанционно, от таблет. През нощта системата е заключена. Когато започне да работи, крановете излизат на повърхността.

Строга система, която се контролира от „управителя на бирения фонтан". Засега тази титла носи само един човек в света. Войко. Четвърт век бил PR на голяма компания за техника, преди две години, обаче тя станала китайска.

Войко Жупанич: Моята работа е да осигурявам добри преживявания, добри усещания и емоции на хората, които идват тук. Това е основното ми задължение. Ние имаме един много добър туристически проект, с първия в света бирен фонтан. Имаме и много добри бири. Това, което се опитваме да правим е „модерен туризъм". Хората трябва да опитват, не трябва да са пасивни. Трябва да имат добри емоции, защото туризъм без добри емоции, не е добър туризъм. Откакто съществува фонтана годишно в града идват 100 хиляди души. На година продаваме около 30 хиляди литра бира. Фонтанът много промени Жалец. Направи го жив.

С огромна усмивка Войко се слива с туристите, за да ги зареди с огромна доза позитивизъм и познания за бирената култура на Словения. Запознанства, запечатани с най-искреното Наздраве!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха незавършени сценарии на Стенли Кубрик за съпружеската изневяра
Откриха незавършени сценарии на Стенли Кубрик за съпружеската изневяра
Къде сме ние: Българите спадат към по-нещастните нации
"Къде сме ние": Българите спадат към по-нещастните нации