НОВИНИ

Пътищата са почистени, времето е нормално за зимата

Истинска люта зима идва в първите дни на новата година. Сняг, студ и поледици се очакват още в следващите часове. Организацията на движението ще е изцяло обезпечена от КАТ. От АПИ са категорични, че няма да пускат ТИР-ове и други тежкотоварни автомобили в рисковите участъци от пътя, което предизвика проблемите преди Нова година.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:28, 05.01.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Няколко са критичните места в България, където през следващите дни се очаква да има проблем с пътищата. Нека чуем кои са те от министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която беше гост в Сутрешния блок на БНТ.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка: Очакваме горе долу три критични места на територията на България, първо това е североизточна България, в района около Дуранкулак, Добрич, Силистра, Добрич най-общо казано освен ако не се смени посоката и фронта. Районът на Карнобат - Айтос в този участък, и от магистралата и от пътищата. В Бургаска и в Ямболска област, така че там също са сериозните снегонавявания. В района на Кърджали очакваме леден дъжд. И разбира се в Северна и Централна България, там където са най-важните проходи на републиката - Шипка, Хаинбоаз, в тази част също очакваме сериозен обилен снеговалеж и ниски температури.

От Агенция "Пътна инфраструктура" събраха журналистите, за да им представят мерките, които са взети за да се избегнат проблеми по пътищата.

Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": Ние сме взели превантивни мерки като агенция Пътна инфраструктура, над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа. Това което предвиждаме е в третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието при образуването на големи снежни преспи да затваряме републиканската пътна мрежа за всички моторни превозни средства.
Бойко Рановски, началник на Пътна полиция: Всички областни дирекции са предупредени, готови са да изкарат максимален брой полицейски екипи, за да обезпечиме трафика, да спреме товарното движение там където се налага, ако се налага и цялото движение в определени участъци.
Атанасов каза също така, че ако се наложи ще бъде затворена изцяло за движение и автомагистрала Тракия, подобно на ситуацията от преди Нова година. Той допълни, че освен силния вятър в района на Бургас, ситуацията се усложнява и защото препаратите, с които пътна инфраструктура обработва заледените участъци не са толкова активни при температури по-ниски от минус 10 градуса. Отделно тежкотоварните камиони нарушават забраните за навлизане. Снеговалежите са характерни за януари и няма място за паника. Все пак обаче, бъдете внимателни и спазвайте правилата!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство сигнализира ГДБОП за фалшив сайт
Здравното министерство сигнализира ГДБОП за фалшив сайт
По-високо потребление на ток в Североизточна България
По-високо потребление на ток в Североизточна България