НОВИНИ

Пътна полиция започва акция "Зима" от утре

От утре Пътна полиция започва контролни проверки в цялата страна в рамките на акция "Зима". Ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия - изрядността на светлините, гумите, парното, както и цялостната изправност на автомобилите. Първоначално шофьорите ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби. Какво още ще проверяват пътните полицаи - в репортажа на Зоя Велинова.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
17:56, 31.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

За последните 9 месеца по пътищата у нас са загинали над 520 души , а ранените са над 7 хиляди. По този показател сме на първо място сред европейските страни А през зимата катастрофите нарастват с около 30 на сто.Затова през ноември пътна полиция ще следи най - вече за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия.

Георги Златев - Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура", АПИ
Дори един автомобил да се движи неподготвен по пътя през зимата, той е достатъчен да създаде неприятности за всички,включително и за изрядните шофьори.
Емил Панчев - председател на СБА
В 42 пункта на СБА от 1 до 11 ноември ще се извършва безплатен профилактичен преглед на автомобилите. Всеки ще може да си провери светлините, гумите, цялостната изправност на автомобила, както и да получи съвети за шофирането.

В момента няма законово изискване гумите да са зимни, така че се мери само дълбочина на грайфера, който трябва да е над 1,6 мм. Очаква се обаче до края на годината зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури.

Христо Костов - монтьор, Варна
Зимната гума е със срок на износване до три години.Гумата старее, след три години тя става все едно си с кънки на пътя. Нито спирачен ефект, абсолютно нищо, просто ти си един убиец на пътя.
Николай Герджиков - Варна
Едни гуми се сменят за десет минути, да си провериш течността -ти трябват 1-2 минути. Цялата подготовка е за половин час.

Важно е преди път да се информираме предварително и за пътната обстановка. Актуална информация може да се получи по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста младежа, обвинен за нападението над лекарка в Пазарджик
Оставиха в ареста младежа, обвинен за нападението над лекарка в Пазарджик
Намалява популацията на миди и рапани
Намалява популацията на миди и рапани