НОВИНИ

Откриха мястото на историческа битка за римската империя

Археолози успяха да открият бойното поле на историческо за древния Рим сражение. Античния град Абритус в Разград става известен в миналото с това, че там са убити император Деций Траян и сина му, първите загинали в битка с варвари. А полето край село Дряновец става първото място въобще, на което със сигурност може да се каже. че се е водила битка на римската империя.През какви перипетии минаха учените в разследването си - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Красимир Стоичков
21:17, 09.08.2016
23457
Чете се за: 03:07 мин.
Новини от миналото

Най-дълго търсения от археолози и историци град. Славата на Абритус още в древността е свързана със смъртта на двама императори.

Първо нарочили останки край Шумен за Абритус, но по-късно се оказало Плиска. После заподозрели останки от град край Добрич, които след това излезнали Залдапа. А то всъщност градът е интересен не сам по себе си, а защото е отправна точка към мястото на една историческа битка.

Намериха града до Разград. Но търсенията продължиха. Защото беше важно да се разбере къде до Абритус е онова бойно поле, в което е загинал римския император Траян Деций и синът му Херений Етруск също Цезар и съимператор. И най-накрая могат да кажат със сигурност - на 15 километра от Разград, до село Дряновец.

Георги Дзанeв - зам. р-л на археологическите разкопки Абритус - Наличните археологически и нумизматични находки заключаваме, че последния лагер на Траян Деций е бил в местността зад нас, а самата битка е проведена по долината на река Бели Лом в подножието на това възвишение

Това е единственото бойно поле на римската империя, локализирано със сигурност. В местността са открити много останки от римско оръжие, колчета от войнишки палатки, наколенници, ризници, части от щитове и копия. Така че без съмнение, това е мястото, което Деций Траян избира да посрещне готските нашественици.

Георги Дзанeв - Император Траян Деций е бил провинциален управител именно тук, в Долна Мизия. т.е. може би не случайно имайки предварителна информация къде се придвижват готите отстъпващи от Тракия е избрал да ги пресрещне именно тук

А и римскате легиони имат преимущество точно на такива равни терени, без засади и клопки. Но готите успели да ги примамят към блатата.

Георги Дзанeв - Ако се вярва на един по-късен автор Амиан Марцелин, че Траян Деций е загинал в блато, местността долу преди село дряновец носи до неотдавна името Буюк гьол.

С едно от най-тежките поражения, битката при Абритус е преломен момент за римската империя, слага началото на края. В сянката на тази битка обаче градът има дълга история, белязана от опустошителни нашествия.


Подробен репортаж за археологическите проучвания край Разград от предаването "Денят започва" можете да да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният предполагаем терорист не е високопоставен член на Ислямска държава
Задържаният предполагаем терорист не е високопоставен член на "Ислямска държава"
ДРУГИТЕ НОВИНИ: К`во не чу
ДРУГИТЕ НОВИНИ: "К`во не чу"