НОВИНИ

Пътуващото студио на БНТ2 приключи обиколката си в Южна България

Пътуващото студио на БНТ 2, част от проекта „Парламентът на Европа 2025“, завърши обиколката си на Южна България в Смолян. Градът е най-малкият областен център в страната и в същото време е на първо място по застаряващо население. Общо 11 населени места в Южна България посети екипът на пътуващото студио.Най-интересните срещи с хората ще бъдат показани във филм, който БНТ 2 ще излъчи на 16 май.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ-Пловдив
18:45, 29.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Развитието на Смолян в последните 10 години е неизменно свързано със средствата от европейските програми, не крият от общинската администрация.

Евтима Петкова, директор на дирекция Международни проекти и програми в Община Смолян: Трябва да направим града привлекателен за младите хора. Това е основна задача. И дали ще ни помогнат европейските средства - да със сигурност.

Заради недостига на ученици Художествената гимназия в Смолян няма щатен учител по английски език. Часовете се поемат от лектор, който обаче не може да бъде ангажиран с превода на документи за кандидатстване по европейските програми.

Захарина Куцева, преподавател в Художествената гимназия в Смолян: Много пъти съм си задавала въпроса защо българският език е един от официалните в Европа езици, а кандидатстването е на английски. Специално аз съм се отказвала много пъти да кандидатствам няколко пъти, защото не мога да карам някой да ми превежда проектите без пари.
;

Областите, в които младите хора в Смолян виждат своята реализация, са туризъм, екология и биологично земеделие.

Микаела Хаджийска, ученичка в Езиковата гимназия в Смолян: Надявам се да мога да се реализирам в България, да има повече работни места и да има перспективи за младите хора, за да имат възможност да получат опит и да се реализират.

Пътуващото студио на БНТ 2 събра въпросите на много хора от Южна България.

Отговорите ще дадат на 1-ви юни в Пловдив българските депутати, които ще се включат в регионалната дискусия от проекта „Парламентът на Европа 2025“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30-и април е крайният срок за деклариране на доходите пред НАП
30-и април е крайният срок за деклариране на доходите пред НАП
Първа предизборна проява на турския президент Ердоган
Първа предизборна проява на турския президент Ердоган