НОВИНИ

Публикуваха доклада на Аликс Партнърс за КТБ

Публикуваха доклада за КТБ, поръчан от депутатите на международната компания Аликс партнърс. Изводите са обобщени в 500 страници. Одитът потвърждава как банката е действала като пирамида, в него са описани схемите за източване. Мажоритарният собственик Цветан Василев е имал лична облага от неизгодни за банката търговски сделки и чрез свързани фирми си е раздал 2,5 милиарда лева. Не се посочват конкретни имена на клиенти на банката. Описани са имената на дружествата с непогасявани заеми. Според одиторите синдиците на банката могат да възстановят не повече от 800 милиона лева. Още информация очаквайте в централната емисия "По света и у нас" в 20 часа.

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 03.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В 500 страници одиторите обобщават и потвърждават, че КТБ е работела като пирамида - факт, който беше констатиран и от анкетната парламентарна комисия миналото лято.

Одиторите посочват, че КТБ е била източвана чрез големи заеми, отпускани на дружества свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев. Над половината от кредитите на банката на стойност 2,5 милиарда лева са дадени именно на фирми свързани с Василев. В доклада се посочва още, че мажоритарният собственик е използвал КТБ "за лични сделки". 243 -ма са корпоративните клиенти на банката, които са имали 472 неизплатени заема. Тези заеми според одиторите трудно ще бъдат върнати, защото са давани на неработещи предприятия или са имали малки обезпечения. Кредитите са били използвани, за да се погасят други кредити към КТБ или да се финансират хора, които не са клиенти на банката.


Схемите на източване:

- кредити към дружества история и без ресурс

- кредити към кредитополучатели за изплащане на други кредити

- кредити без обезпечения

- кредити за оборотен капитал

- кредити за купуване на дялове във фирми - собственост на КТБ.


Одиторите засичат висока свързаност на клиентите-кредитополучатели.

В доклада липсват конкретни имена на физически лица. Детайлно са показани схемите на свързаност между отделни фирми. Според одиторите заемите към общо 8 дружества, сред които Петрол, БТК, Виваком и сръбската фабрика за стъкло в Парачин са ощетили банката за над 1 милиард лева.Според одиторите, синдиците на банката могат да възстановят не повече от 800 милиона лева.

Одиторите смятат, че източването на КТБ е можело да бъде предотвратено от УС на банката, от надзора на централната банка и от БНБ. Според Аликс партнърс, KPMG са изготвяли небрежни одиторски доклади. Те бяха компанията, която заверяваше финансовите отчети на КТБ преди нейния фалит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Добринище рисува върху предмети
Жена от Добринище рисува върху предмети
Протести срещу проекта за трудова реформа във Франция
Протести срещу проекта за трудова реформа във Франция