НОВИНИ

Пускат северната тангента на София за движение

До Нова година пускат за движение 13 от общо 16 и половина километровото трасе на Северната скоростна тангента. Тангентата ще свързва магистралите "Тракия" и "Хемус" с "Люлин" и пътя за Калотина. Останалите 3 км. От участъка ще бъде открит до края на март.

БНТ2-София
от БНТ2-София Вл. Христовски, Я. Калоянчев
18:28, 27.12.2015
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Шофьорите в София ще могат да се движат по трасето между източния край на тангентата и бул. „Лазар Михайлов”, където е отбивката за кв. Бенковски”. Столичани ще могат да използват и трасето по бул. „Ботевградско шосе”, в участъка с Източната дъга на околовръстното, Чепинско шосе и шосето към Кремиковци. В западния край на тангентата пък ще бъдат пуснати около 2 км. при връзката за Костинброд.

В момента по трасето работят усилено над 200 машини, за да спазят сроковете.

Докато обаче тече изграждането му, жителите на столичната улица "Оралица" в кв. "Бенковски" се оплакват от шум и прах от камионите и самосвалите.

Срещаме Александър, който ни разказва за проблемите, с които той и съседите му живеят повече от месец.

- Много пепел, много прах, - казва човекът. - Съсипаха пътя. Горе, знаците, не могат да пресекат децата.

По време на заснемането на репортажа видяхме, че камионите масово превозват товара без спуснати чергила, както и че за да се разминат по тясната улица, се качват по тротоарите. От Столичната община коментираха за БНТ 2, че на фирмата строител са съставени няколко акта за неправилното превозване на товара, и че отново ще извършат проверка. Притесненията на хората в квартала не свършват дотук.

- Къщата се тресе. Блокът също, - казва Румен, който живее в квартал "Бенковски".

Хората се оплакват, че не могат да отворят прозорците си, а по къщата на Румен вече има и щети. Оградата на двора му, която изградил това лятото, се е напукала от вибрациите от преминаването си тежките камиони. Затова жителите в квартала искат час по-скоро да се преустанови движението на машините, както и да разберат кой ще възстанови улицата им. Отправихме запитване към Агенция "Пътна инфраструктура", но до момента не сме получили отговор.

Въпреки неволите, строежът на Северната скоростна тангента ще се запомни и с откритието на 5 ценни археологически обекта и отчуждителни процедури, които забавиха с няколко месеца приключването на обекта.

Трасето преминава през шест землища на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна. То е с 6 ленти за движение, по 3 във всяка посока. По протежението му са изградени 19 големи съоръжения и 5 пътни възела . Изграждането на Северната тангента е от изключително значение за трафика в София. И въпреки че не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, тангентата осигурява връзка между няколко важни коридора от нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Джебел подкрепи Местан
Кметът на Джебел подкрепи Местан
Виена нащрек заради риск от терористично нападение
Виена нащрек заради риск от терористично нападение