НОВИНИ

Работа през лятото: Какви са условията за непълнолетните?

Какви са условията за наемане на работа на непълнолетните? За препоръките на Инспекцията по труда, еднодневните трудови договори и тяхното прилагане, както и за проверките по курортите за спазване на условията за труд в студиото на "Денят започва" гост беше Дина Христова - експерт в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 08.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Дина Христова - експерт в ИА "Главна инспекция по труда": Важното за получаване на разрешение за работа от непълнолетен е, че искането е от страна на работодателят... Трябва работодателят да комплектова документите и да ги внесе в Инспекцията по труда, което може да става и по електронен път, уточни тя.

Христова отхвърли твърденията, че изискванията за наемане на непълнолетни имат "по-голяма административна тежест".

Дина Христова - експерт в ИА "Главна инспекция по труда": Това, което се изисква за работа на непълнолетни лица, не е по-различно от това, което се изисква за всяко работно място, независимо дали то ще бъде заето е от пълнолетен или непълнолетен. Единствената разлика е, че при непълнолетните лица този комплект от документи - длъжностна характеристика и оценка на риска на работното място, се изискват предварително, за да може да се прецени дали конкретната работата би оказала вредно влияние върху психиката и физиката на детето, обясни експертът в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".
Вижте във видеото какво каза още Дина Христова и как гимназистите в Русе гледат на работата през лятната ваканция!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алпинисти в Денят започва: Боян Петров знае за опасностите, които крие върхът
Алпинисти в "Денят започва": Боян Петров знае за опасностите, които крие върхът
Мелания Тръмп представи програма, посветена на децата
Мелания Тръмп представи програма, посветена на децата