НОВИНИ

Работници от фалирала фирма подготвят протест във Варна и София

Работници и служители от фалиралата верига „Пикадили“ подготвят втори протест във Варна утре. Този път към тях ще се присъединят и колегите им от София. Магазините затвориха в началото на март и около 700 работници останаха без заплатите си за последните месеци. След жалба на част от служителите Софийската градска прокуратура вече разпореди проверка на фалита на фирмата. До края на септември ще бъдат приети и законодателните предложения срещу некоректните работодатели, обявиха от Народното събрание.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
16:30, 10.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Пети месец работилите в търговската верига „Пикадили“ във Варна и София не знаят за кого точно са работили и ще получат ли парите си. Във Варна работници във фирмата се подготвят за протеста.

Иванка Стойчева
“Настоявам и моля държавата да задейства всички механизми, за да се открият наистина работодателите ни.”
Мергюл Хасан
“Искаме своите заплати, които сме ги изработили.”
Евгени Никитин, Автономен работнически синдикат – Варна
“Ние се опитахме да заведем дело срещу компанията, но тя се оказа куха компания с милиони задължения и активите не могат да ги покрият.“
Иванка Стойчева
“Не мога да повярвам, че в държавата няма механизми, просто не искам да го повярвам. В 21-ви век, в Евросъюза – не мога да го повярвам.”

В края на миналата седмица Софийската градска прокуратура разпореди проверка, за да се установи има ли престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система при фалита. А Парламентът прие на първо четене законодателни промени срещу некоректните работодатели. В тях обаче липсват забрана за прехвърлянето на фирми на безработни преди изплащане на задълженията и по-дълъг срок, в който работниците да подават заявления до фонда за гарантиране на техните вземания. По данни на парламентарно проучване ощетените работници у нас са над 56 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тилърсън пристигна в Кувейт в опит да разреши кризата в Персийския залив
Тилърсън пристигна в Кувейт в опит да разреши кризата в Персийския залив
Отхвърлиха първоначалната версия за палежа на крана пред НДК
Отхвърлиха първоначалната версия за палежа на крана пред НДК