НОВИНИ

Работници от корабния завод в Русе излязоха на протест

С протестно шествие 50 работници от корабния завод преминаха по улиците на Русе. Те скандираха “Мафия” и “Корупция”. Хората носеха плакати с искания тяхното предприятие да заработи отново, да се върнат на работните си места и да не им се отнема възможността за прехрана.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
11:41, 28.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Начело на протеста застана директорът на корабния завод, а синдикатите, които преди месец сигнализираха за проблемите в предприятието, не участваха в шествието. Хората коментираха, че очакват от съдия-изпълнителя и от съда да отворят завода.

Мехмед Мехмедов
“Нашият проблем е там, че не можем да влезем и да си изпълняваме нашите трудови взаимоотношения. Един вид сме заложници - на кои интереси, какви са, що са, ние не можем да кажем."

Шукрие Юмер работи като кранистка в корабостроителницата от 33 години. Казва, че в последния месец ситуацията е станала много тежка.

Шукрие Юмер
"На мен ми предстои пенсиониране на първи декември и на борса имам право като цяло, защото имам доста стаж, но в момента всичко - и администрация, и завод е запечатано и няма никаква възможност за административни действия. Останахме като заложници на тази криза."

Директорът на корабния завод Митко Димитров каза, че се безпокои за бъдещето на завода.

Митко Димитров - директор на “Русенска корабостроителница запад”
“Явно, че има хора, които не искат той да работи, тъй като мястото е доста апетитно като площ и явно искат да го вземат. Чуват се приказки за разни безмитни зони. Проблемът ни е от КТБ като основен кредитор. Искат просто да заграбят завода, да махнат работниците и да го нарежат за скрап."

Работниците от Русенската корабостроителница и хора от тяхното ръководство заявиха, че ще търсят застъпничеството на новите русенски депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 180 български и чуждестранни фирми ще се представят на Стройко 2000
Над 180 български и чуждестранни фирми ще се представят на Стройко 2000
Христо Иванов: Хората не гласуваха за Борисов, а против Нинова
Христо Иванов: Хората не гласуваха за Борисов, а против Нинова