НОВИНИ

Професор Кантарджиев: Случаите с морбили в Пловдив са един ограничен взрив

В студиото на "Денят започва" професор Тодор Кантарджиев заяви, че със заповед на министър Семерджиев е създадена една кординационна комисия по морбили, която днес в 15:00 ще заседава. Трябва да представят решение за справяне с вируса пред министъра. Кантарджиев призова майките, които не са имунизирали децата си, да го направят.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 28.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Проф.Тодор Кантарджиев: "Лабораторно доказани има 7 случая на морбили, вероятни са 10. Един ограничен взрив в Пловдив е това. Всички случаи са в една махала. Това са две жени и техните деца. За съжаление имаме деца, които не са имунизирали, деца под 1 година. Имунизацията се прави 13 месеца след раждането и след това на 12 години. Със заповед на министър Семерджиев е създадена една кординационна комисия по морбили, която днес в 15:00 ще заседава. Председател на комисията е заместник министър д-р Каменов. В комисията влизат още главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев, националният консултант по вирусология проф. Христова, националният консултант по епидемология проф. Стоилова от Пловдивския университет и аз. Трябва да предложим решение на министъра."

Кантарджиев призова майките да не се подлъгват и да имунизират децата си.

Проф.Тодор Кантарджиев: "Наясно сме вече горе-долу колко неимунизирани деца има. Ще трябва да ги имунизирани. Съветите които ще дадем на локалните органи на министерството по области, това е да взаимодействат със здравните медиаторите. Другото важно е по-големите градове, майките да имунизират децата, ако не са го направили по някаква причина. Риска на неваксинираното дете е много по-голям от неваксинираното. Не трябва майките да се подлъгват."
Проф.Тодор Кантарджиев: "Засега няма опасност от разпространение на вируса. Министерството взима адекватни мерки."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между пътнически влак и камион превозващ петрол
Катастрофа между пътнически влак и камион превозващ петрол
Делфини бяха спасени по крайбрежието на Масачузетс
Делфини бяха спасени по крайбрежието на Масачузетс