НОВИНИ

Окончателно: Пет политически сили влизат в 44-ия парламент на България

24 часа след края на изборния ден - вече е ясна пълната картина на вота. Обработени са всички протоколи от страната и чужбина.

Георги Любенов
от Георги Любенов
20:50, 27.03.2017
Чете се за: 02:15 мин.
Избори 2017

Никоя от политическите сили обаче не събра достатъчно проценти за парламентарно мнозинство. Избирателната активност вчера е била около 54%, което е повече спрямо парламентарните избори през 2014 година.

Първи са ГЕРБ - с 32.65% от гласовете, следвани от "БСП за България" с 27.20 на сто, на трето място вече са Обединените патриоти, за които са гласували 9.07%. След тях по резултат се нареждат ДПС с 8.99% и новата партия в бъдещия парламент "Воля"- с 4.15%.

Под бариерата останаха и трите по-малки десни формации: коалицията Реформаторски блок - Глас Народен, коалиция Движение "Да, България", и "Нова репулика". Обединение ДОСТ също остава под 4% -та бариера. АВБ в коалиция с Движение 21 също няма да имат депутати в Народното събрание.

Какво показват резултатите в гласове? ГЕРБ се радват на подкрепата на повече от 1 147 000 българи, а БСП привличат малко над 955 000 души. 86 411 пък са избрали вчера квадратчето "не подкрепям никого", което прави 2.5% от гласувалите.

;
Разпределението по мандати

Най-много депутати ще имат ГЕРБ - 95, БСП - 80, Патриотите - 27, ДПС - 26, а хората на Марешки ще бъдат 12 души. Да сравним резултатите с последните парламентарни избори през 2014 година: ГЕРБ увеличават депутатите с 12 души, ДПС ги намаляват също с 12, Обединените патриоти ще имат 3 места по-малко, отколкото в предишния парламент. Единствената нова формация е на Веселин Марешки, както разбрахте той ще има 12 депутата, но партията с най-голям ръст е БСП - те ще имат 40 депутати повече, отколкото имаха преди 3 години. В 44-тия парламент няма да има обаче независими кандидати. Нито един от тях не е събрал дори повече от 0.1%. Нещо любопитно - само една партия, която не влиза в парламента, ще вземе партийна субсидия. Това е "Възраждане" на Костадин Костадинов, които събраха малко над 1%. Останалите партии са били в коалиция и затова няма да получат субсидия.

Прави впечатление и друго. Сравнително много голяма част от избирателите са гласували вчера с преференции. Това са направили 1 237 895 души. Това означава, че още е рано да обявим конкретни имена на депутати, защото тепърва ще се види кой и как ще бъде разместен в листите.

;
Как изглежда картата на България, ако я оцветим в партийните цветове? 

Преобладава синьото. В 18 от общо 28 области ГЕРБ е първа политическа сила, БСП водят в 7 области, а в 3 области на страната най-много хора са гласували за ДПС. Ето по-любопитните райони. В София ГЕРБ имат 9 процента преднина пред БСП.

Видин обаче категорично дава своето доверие на БСП - левицата има с 11% повече гласове от ГЕРБ. (графика 5) На кантар са изборните резултати в Плевен - двете големи партии са само с десети разлика в полза на БСП.

Варна - районът, в който се очакваше силна подкрепа за Веселин Марешки отреди на "Воля" третото място в политическата надпревара вчера с близо 12 процента. За сравнение ГЕРБ имат 33 на сто във Варна. В Търговище, Разград и Кърджали най-много гласове събира ДПС. Според данните в Кърджали добре се представя и ДОСТ. Те са на второ място в областта с над 20% подкрепа - проценти, които обаче ще се преразпределят след като на национално ниво ДОСТ не преминава 4-процентовата бариера и няма място в следващия парламент. Така БСП вероятно ще получи мандат в Кърждали след преразпределението.

;
Как изглежда вотът на българите в чужбина? 

При 100 процента обработени протоколи ГЕРБ отново водят - с 24.45%, показват данните на ЦИК. Втора политическа сила обаче е ДОСТ с 17.49%, а трети са БСП с 12.54%. Следват ДПС, "Движение Да, България" и "Обединените патриоти". Нещо любопитно: за БСП са гласували дори в Нова Зеландия - там левицата са подкрепили 18 души. Като извод, който можем да направим, е по-малките десни партии получават по-сериозна подкрепа зад граница, отколкото в страната. Така например "Да, България" има над 10% подкрепа сред българите в чужбина, а също така е и трета сила в 23-ти избирателен район в София, но... София не е България, така че тази дясна формация остава извън парламента. Това са резултатите - оттук нататък започват въпросите: кой с кого може да се коалира!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера в Международния ден на театъра
Премиера в Международния ден на театъра
ЦИК: Интересът към преференциалното гласуване се увеличава
ЦИК: Интересът към преференциалното гласуване се увеличава