НОВИНИ

Радев и Путин обсъдиха двустранните отношения и икономическото сътрудничество

Президентът Владимир Путин смята, че отношенията между България и Русия постепенно се възстановяват. А президенът Румен Радев призова българското правителство да преговаря с руската страна за намаляване на цените на руския газ. Това стана ясно от срещата на президентите Румен Радев и Владимир Путин. Българският държавен глава е в Санкт Петербург за участие в Международния икономически форум.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:02, 06.06.2019
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Президентите Владимир Путин и Румен Радев се срещат за втори път след разговора им в Сочи през май миналата година. Тогава след 10 годишно прекъсване беше възстановен диалогът на най- високо политическо ниво между България и Русия. Румен Радев призова правителствата на двете държави да материализират подновените контакти.

Президентите на България и Русия разговаряха в двореца Константиновский в Санкт Петербург. По думите на Румен Радев втората им среща в такъв кратък период е знак за нова динамика в двустранните отношения.

Владимир Путин - президент на Русия: Много се радвам отново да се срещнем с Вас. В началото на нашата среща ние констатираме, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори не голям, но устойчив стокообмен за първото тримесечие на годината - позитивна динамика се отбелязва с ръст от 2,8%. По абсолютни цифри бихме могли да постигнем повече, но се радваме, че се активизираха отношенията между правителството, парламентите. Започна работа междуправителствената комисия. Това показва, че използваме всички направления за активизация на нашите отношения във всички направления. Надявам се, че вашето участие и работата на Международния икономически форум ще бъдат интересни и полезни.

В разговора Румен Радев е подчерта, че Русия има място в изграждането на АЕЦ Белене, а Путин е поставили въпроса за държавни гаранции при изграждането на Централата. Българският президент е заявил, че става въпрос за дългосрочен проект и държавата не може да поеме този риск.

Ако искаме да запазим стратегическите отношения между България и Русия за доставка на газ, двете страни трябва да са по-гъвкави, е мнението на президента Радев.

Пред руската делегация той е подчертал , че вече има има разнообразие на цени и доставчици и възможности за диверсификация. Заявил е, че от миналата седмица България купува втечнен газ от САЩ и то на по-изгодна цена от тази на руския газ.

Румен Радев: Време е и българското правителство да не е срамежливо, а да подходи по-гъвкаво за преговори за цената. Поставих открито този въпрос. Не изземам функциите на правителството. Отварям врата да преговаря с "Газпром".

Президентът Радев заяви пред руския си колега , че България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация. Конструктивният и отворен диалог и прагматичното сътрудничество са ключът към мирна и просперираща Европа, посочи българският президент.

Санкт-Петербургският международен икономически форум се провежда повече от 20 години. Броят на участниците обикновено надхвърля 15 000 души. Организира се от правителството на Русия и като домакини в него участват най-големите руски компании.

Основните теми на форума са свързани със състоянието на глобалната икономика и новите предизвикателства. Една от ключовите теми е развитието и модернизацията на енергийния сектор.

В контекста на застой на руската икономика и напрежение между Москва и западните държави се провежда това издание на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Владимир Путин заяви, че Русия е подготвена да се откаже от договора за ядрен контрол със Съединените щати, познат като СТАРТ, който ограничава стратегическите въоръжения. Договорът изтича след две години, а Путин обвини американската страна, че бави началото на нови преговори.

Руският президент разкритикува Вашингтон заради оттеглянето от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, отхвърли твърденията, че Москва нарушава този договор и подчерта, че именно американците са разположили ракетни системи в Румъния и имат планове за Полша.

Широк обхват от теми ще бъдат обсъдени в Санкт Петербург, където тази година са регистрирани над 17 000 участници от 75 страни.

Инвестиционният форум, наричан още "Руският Давос", се провежда от 1997 година, от 2006 година е под патронажа на Владимир Путин.

По-късно през деня Румен Радев се срещна и с представители на българската общност в Санкт Петербург. Утре българският държавен глава ще участва в президентския панел на форума, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора степен за опасност от наводнение заради нивото на р. Дунав
Втора степен за опасност от наводнение заради нивото на р. Дунав
Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ
Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ