НОВИНИ

Има опасност от радиоактивно замърсяване при добив на газ в Генерал Тошево

Има реална опасност от радиоактивно замърсяване на почвата и водата при добива на природен газ в община Генерал Тошево. Това е посочено в екологичната съдебно-техническа експертиза, която ще бъде разгледана във Варненския административен съд през юли. Тези данни съобщи Иванка Казакова, която е страна по делото. То беше заведено в началото на миналата година от "Русгеоком" срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, след като фирмата инвеститор не получи разрешение за добив на природен газ в община Генерал Тошево.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
18:32, 06.06.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

През последните две години жителите на Община Генерал Тошево многократно протестираха срещу намеренията да се добива газ в района. На местен референдум 97% от имащите право на глас се обявиха против. Последваха съдебни дела. Експерти, участвали в проучването на Добруджанското въглищно находище през 70-те години на миналия век, твърдят, че добивът на газ ще доведе до екологична катастрофа.

Ивана Казакова – инициативен комитет "За чиста България": Знае се, че има радиоактивни глини, знае се, че тази радиоактивност е уран, знае се, че като се мине през радиоактивни глини с уран – нали се сещате, че те излизат някъде, ами те не остават в сондажа, излизат горе на повърхността.

Иванка Казакова и нейни съмишленици от Инициативния комитет "За чиста България" твърдят, че в експертизата не е посочено евентуалното замърсяване от сондажите при бедствия и аварии.

Ивана Казакова – инициативен комитет "За чиста България": Живак, арсен и тежки метали има в скалите. В тях пак повтарям има пластове вода.

Не се говори и за вредата от отровните при добива вещества.

Ивана Казакова – инициативен комитет "За чиста България: Глините с радиоактивен елемент трябва да ги съхраним някъде. И ние ги съхраняваме на площадката, като ги слагаме в басейни, изолирани с ПВЦ.

От инициативния комитет искат по-голяма гласност на проблема.

Ивана Казакова – инициативен комитет "За чиста България: Дори, когато се опитаха да ни ограничат достъпа до правосъдие, като ни наложиха някакви огромни такси за експертите – вместо 1000 лева 20 000 лева, стотици граждани от цяла България, от София, хората събраха пари да платим тези такси.

Представителите на "За чиста България" очакват в съдебната зала повече хора по време на делото, което ще се гледа на 9 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: България е на пето място по ръст на БВП в ЕС
Евростат: България е на пето място по ръст на БВП в ЕС
Посолството на САЩ продължава кампанията Силата е в теб
Посолството на САЩ продължава кампанията "Силата е в теб"