Управляващите предлагат намаляване на субсидиите на 1 лев за получен глас

Управляващите предлагат намаляване на партийните субсидии на 1 лев за получен глас. Решението беше съобщено от премиера Бойко Борисов тази сутрин, след среща с парламентарната група на ГЕРБ. Малко след това в пленарната зала беше приета на първо четене законовата промяна, според която партиите ще връщат надвзети субсидии през последните 3 години.Вижте повече подробности от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:05, 06.06.2019
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов изненадващо рано дойде тази сутрин в Народното събрание, за да информира ГЕРБ, че предлага намаление на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен глас. Предложението беше прието на първо четене от бюджетната комисия в парламента. БСП не участва в гласуването, а от ДПС гласуваха против.

Премиерът лично разви идеята, срещу която досега управляващите имаха резерви. И даде да се разбере, че е провокиран от опозицията.

Бойко Борисов - министър-председател: Вкарваме закон за един лев субсидията. Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години. Как ще плащат на изборите, как ще плащат на социолози, политолози. Сиреч няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било. Толкова са ми ясни, че тези игрички, те да са хубавите, едва ли не ние да имаме интерес. Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС не направиха това. Орешарски защо не махна данъците? Или Станишев.

Премиерът и финансовият министър и днес не скриха опасенията си какво може да се случи след намаляване на субсидията.

Бойко Борисов: Много се наслушахме на популизъм. Щото ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери. Няма да мине много време, партиите ще станат собственост на бизнесмените.
Владислав Горанов - министър на финансите: Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. Политическата система е незряла. И много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. Нека сега да видим как може да се прави политически модел с 1 лев. След като системните партии, в случая колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017-та предложиха един лев партийна субсидия.

От ляво реагираха на идеята на ГЕРБ.

Крум Зарков - БСП: Жалко е на гърба на Народно събрание и на Закона да се прави кризисен PR. След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите, след унищожителния доклад на ЕК, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание.

ДПС видяха популизъм зад идеята.

Йордан Цонев - ДПС: Политическите партии или се финансират от бюджета, или се финансират от олигарси. Или от инициативни в кавички бизнесмени. Трети вариант няма. Трети вариант е лъжи пред обществото, членски внос и т.н.
;

НФСБ подкрепят намаляване на субсидията. И те, и ВМРО обаче поставиха въпроса за финансирането.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Точно това е най-голямата опасност, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи скрити задкулисни играчи, икономически играчи. Това, което се казва олигархия.
Искрен Веселинов - ВМРО: Отговаря на обществените очаквания за намаляване на субсидията, но не дава отговор откъде се финансират партиите.

От Воля припомниха, че са искали не само намаляване, но и отпадане на субсидиите.

Пламен Христов - Воля: Няма как при тази може би най-активна от всички политически партии дейност в тази посока, ние да не подкрепим една такава идея.

Премиерът днес посочи, че обмислят и идеята за отпадане на ДДС върху книгите. Финансовият министър обаче заяви, че няма такова решение и дебатът предстои.

Предложението за намаляване на партийните субсидии веднъж вече беше отхвърлено преди 2 години. Ако сега то получи подкрепа в пленарна зала, се очаква да влезе в сила от 1 юли тази година. С намаляването на субсидиите ще бъдат направени икономии в размер на 14 млн. лв, а за всяка следваща година над 29 млн. лв. Тези средства ще се използва за детски градини и ясли, обеща премиерът Борисов.

Днес депутатите гласуваха и промяната в Закона за политическите партии, с която се регламентира те да връщат надвзети субсидии за последните 3 години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев се срещна с Путин в Санкт Петербург
Президентът Румен Радев се срещна с Путин в Санкт Петербург
Африканският съюз прекрати членството на Судан в организацията
Африканският съюз прекрати членството на Судан в организацията