НОВИНИ

Медийната комисия прие правила за избор на член на СЕМ от парламентарната квота

Парламентарната комисия по култура и медии прие процедурните правила за избор на член на СЕМ от квотата на Народното събрание. Това се налага защото на 17 юли изтича мандатът на Иво Атанасов като член на медийния регулатор.

Айше Сали
от Айше Сали
19:24, 06.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Правилата, по които ще постъпват предложенията, а след това ще бъде избран и бъдещият член на СЕМ, бяха приети почти единодушно и при отсъствието на 1/3 от депутатите от Комисията по култура и медии.

Висше образование, опит в областта на медиите, електронните съобщения, правото или икономиката са сред изискванията. Кандидатите за медийния регулатор ще бъдат проверени и за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Диана Саватева, зам.-председател на Комисията по културата и медиите: Искам да подчертая, че тези процедурни правила, които днес приехме, първо трябва да бъдат одобрени от парламента. И след като бъдат одобрени, започва да тече срока, в който могат да постъпват кандидатурите. Мисля, че тук беше посочен 7-дневен срок.

Очаква се процедурните правила да бъдат гласувани в пленарната зала през следващата седмица. За да бъде избран, новият член на СЕМ трябва да получи подкрепата на повече от половината народни представители по време на гласуването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ
Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ
Пожар на ГКПП Златарево, пунктът е затворен за 24 часа
Пожар на ГКПП "Златарево", пунктът е затворен за 24 часа