НОВИНИ

Радев на вечерята ифтар: В молитвите и действията си да търсим мира за света

Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света. Това каза президентът Румен Радев по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан.

bnt avatar logo
от БТА
23:07, 16.05.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

На вечерята присъстват главният мюфтия Мустава Хаджи, председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, представители на вероизповеданията у нас, представители на дипломатическия корпус и общественици.
Президентът Радев отбеляза, че вечерята ифтар е една чудесна традиция на уважение към българските граждани изповядващи ислям. "Приемам тази вечеря като символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. И като израз на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и за политиката на протегната ръка.", каза президентът.

Държавният глава посочи, че присъствието на Бакир Изетбегович е доказателство, че съвременните лидери на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички хора. Той отбеляза, че в центъра на Сараево, както и в София един до друг се намират католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Разчитам, че ръководителите на вероизповеданията в България отчитате голямата отговорност да не допускаме чужди на традициите на нашите граждани норми да намират почва у нас", каза още президентът Радев.

;

В словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че вечерята ифтар е макет на положението на хората в България. "На фона в световен мащаб, когато се извършва насилие в името на религията, когато едни убиват други, ние в България живеем заедно", каза още той и допълни, че ако хората по света знаят за толерантността в България те биха се поучили от нас.

Главният мюфтия заяви, че Рамазан е свещен месец, сближава хората и ги прави съпричастни един към друг. Той допълни, че религията е изтласкана в периферията на съвременното общество, а някои хора все още мислят, че е възможно да има сплотено общество и добро възпитание на младежта без религия.

"Уважението към всички и толерантността са нашата опора и сила, въпреки всички предизвикателства ние ще продължим да вървим към разбирателството и взаимното уважение", каза още Мустафа Хаджи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 5,8 в Тихия океан южно от Нова Зеландия
Земетресение със сила 5,8 в Тихия океан южно от Нова Зеландия
Восъчни фигури на принц Хари и Меган Маркъл се появиха в Уиндзор (СНИМКИ)
Восъчни фигури на принц Хари и Меган Маркъл се появиха в Уиндзор (СНИМКИ)