НОВИНИ

Радев пред Нетаняху: Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения

Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения, заяви президентът Румен Радев днес пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Днес е последният ден от официалното посещение на Радев в Израел, където е по покана на израелския си колега Реувен Ривлин.

bnt avatar logo
от БТА
11:53, 22.03.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света
радев нетаняху нуждаем повече прагматизъм двустранните отношения

Радев поздрави израелския премиер по случай 70-годишнината от създаването на Държавата Израел, който днес е пример за модерна държава с функционираща демокрация и развито гражданско общество. Заедно отбелязваме и 75 години от безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи, който е солидна основа за развитието на бъдещите ни отношения, посочи българският президент.

Той отбеляза, че исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза Радев и допълни, че търговският обмен от 150 милиона долара не отговаря нито на възможностите на нашите икономики, нито на ползотворния и регулярен политически диалог.

Той заяви, че България е заинтересована от прилагане на опита на Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество и особено в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието. Радев посочи, че е посетил вчера технологичния парк Гав-Ям Негев, където се е убедил в постигнатия от Израел напредък в тези важни области. "Разбрах, че Вие сте един от инициаторите за създаването на този център и Ви поздравявам за Вашата визия за бъдещето", обърна се той към израелския министър-председател.

Румен Радев посочи, че България е заинтересована от диверсификацията на ресурсите и за нас възможността да внасяме и транзитираме природен газ от новооткритите находища в Средиземноморието е много важна. Радев отбеляза и важността на доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г. Днешната ситуация налага кооперирането между нашите служби за сигурност да продължава, а също така и установените вече добри връзки в областта на отбраната, заяви президентът.

Той посочи, че посещението му в Израел е свързано и с Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. В свят, в който езикът на омразата и ксенофобията се надигат, България потвърждава твърдата си позиция за нулева толерантност към ревизията на историята и антисемитизма, декларира държавният глава.

Бенямин Нетаняху отбеляза, че Израел и България имат специални отношения. Няма да забравим миналото, няма да забравим какво се случи в София, човечността и приятелството към евреите, подчерта той. Днес имаме отлични отношения, каза Нетаняху и отбеляза колко е важно развитието на технологиите, които по думите му ще променят живота ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарна комисия разглежда измененията в Закона за горивата
Парламентарна комисия разглежда измененията в Закона за горивата
Никола Саркози заяви, че е жертва на клевета
Никола Саркози заяви, че е жертва на клевета